Кардинал Леонардо Сандри - префект на конгрегацията за Източните Църкви

...
Кардинал Леонардо Сандри - префект на конгрегацията за Източните Църкви
Коментари Харесай

Кардинал Леонардо Сандри в България

Кардинал Леонардо Сандри - префект на конгрегацията за Източните Църкви при Светия трон бе посрещнат през вчерашния ден с самун и сол под звуците на общинския духов оркестър в Плевен. Там той участва на тържествено свещенодействие във връзка стогодишния празник на Дева Мария във Фатима в едноименната католическа църква в Плевен, оповестена от папа Франциск за епархийско светилище на Дева Мария от Фатима.



В светилището домакините насочиха приветствия към гостите, след което стартира тържествена Света литургия, ръководена от кардинал Леонардо Сандри в наличието на архиепископ Анзелмо Гуидо Пекорари - Апостолически нунций в България и цялата епископска конференция в страната.

Високи посетители на събитието бяха посланици от дипломатическия корпус в България: Камило Дзуколи – дипломат на Суверенния Малтийски медал, Н. Пр. Стефано Балди – дипломат на Италия, Н. Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба – дипломат на Аржентина, Н. Пр. Луиш Алмейда Фераш – дипломат на Португалия, Ярослав Джиеджиц – съветник-министър в полското посолство в София и Ярослав Годун – шеф на Полския културен институт в София.

На светата литургия участваха свещениците: отец Тихомир Гаврилов – представител на Православната черква и пасторите Цветан Илиев и Владимир Блажев – представители на Евангелската методистка епископална черква в Плевен. На празника участваха още: зам.-областният шеф на Плевен, Таня Божинова, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на община Белене Милен Дулев.







Самата конгрегация на Източните църкви също навършва 100 години.

В петък Кардинал Сандри бе признат от патриарх Максим и Синода. Патриарх Неофит е благодарил "в лицето " на кардинал Сандри на Негово светейшество папа Франциск и на католическата черква за помощта, която оказват на задграничните ни епархии в устройването на богослужебния и църковен живот на православните общини на Българската православна черква, "за да могат в единодушие да славят Бога и се укрепяват духовно в светите Тайнства на Църквата ".



В срещата са взели участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и основният секретар на Светия синод Мелнишкият свещеник Герасим, а кардинал Сандри е бил придружаван от архиепископ Анселмо Пекорари - апостолическия нунций в България, от монсеньор Бодуан Бяжила Муанкембе - консултант на Апостолическата нунциатура, и от монсеньор Флавио Паче - секретар на кардинал Сандри.



По думите на митрополит Антоний, повече от един милион и половина са българите, които живеят, учат и работят в Западна Европа. Техните финансови благоприятни условия са лимитирани и мъчно могат да изградят свои храмове и предоставените за прилагане храмове от католическата черква за потребностите на нашите общини са от извънредно значимо значение за нашите сънародници, с цел да не се отдалечават за дълго от "Тялото и Кръвта Христови " и да не губят вярата и традициите си. Такива храмове, за потребностите на нашите сънародници в Западна Европа, са ни предоставени с изключение на в Рим и в Мюнхен в Барселона и Сеговия.

На срещата е било изразено предпочитание да се запазят и отсега нататък близостта и положителните връзки на взаимно почитание и братска обич сред двете църкви.

Кардинал Сандри, който е с сан на вицепремиер, организира среща и с българския вицепремиер Красимир Каракачанов.

Кардиналът се срещна с представителя на Руската патриаршия в София архимандрит Филип.

Посланикът на Малтийския медал Н.Пр. Камило Дзуколи провежда вечеря нощес в чест на кардинала, на която участва болшинството на дипломатическия корпус упълномощен в страната ни. От страна на българското държавно управление на вечерята участваха и министър Нено Димов и заместител министъра на външните работи Тодор Стоянов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР