Караянчева: Само свързаността на Балканите може да повиши икономическия им

...
Караянчева: Само свързаността на Балканите може да повиши икономическия им
Коментари Харесай

Караянчева: Само свързаността на Балканите може да повиши икономическия им растеж

Караянчева: Само свързаността на Балканите може да увеличи икономическия им напредък
Само свързаността на страните от Балканския полуостров и Западните Балкани може да увеличи както икономическия напредък, по този начин и туристическите визити.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Караянчева организира среща с ръководителя на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович, която е на публично посещаване в страната, а на нея са били разисквани редица значими за двете страни въпроси. „ България и Сърбия имат доста положителни връзки и те се развиват в доста динамична посока. Българският и сръбският парламент имат обичаи в тези връзки “, акцентира Караянчева и напомни, че предходната година нейният предходник Димитър Главчев беше на публично посещаване в Белград и даже направи изказване в пленарна зала на сръбския законодателен орган.

„ С госпожа Гойкович разговаряхме на разнообразни тематики. Аз показах своята наслада от това, че в Българското председателство бяха отворени две преговорни глави за евроинтеграцията на Република Сърбия. Изразих своето предпочитание да оказваме помощ на сръбската страна да може да хармонизира своето законодателство с европейското, защото ние от 11 години сме в Европейски Съюз и можем да предаваме своя опит “, сподели още Караянчева.

Сред тематиките на диалога сред двамата ръководители е била и тази за българското национално малцинство в Сърбия, както и за уговорките които пое президентът Александър Вучич пое. „ Оттук нататък диалозите и връзките ще вървят във възходяща посока “, увери Караянчева.

От своя страната ръководителят на сръбската Народна скупщина Мая Гойкович благодари за поканата да посети страната ни и изрече удовлетворение от положителното съдействие сред двата Народното събрание и двете страни като цяло.

„ Сърбия е доста признателна на България, защото по време на нейното председателство тя се потруди да направи всичко допустимо з европейската интеграция на Западните Балкани “, уточни Гойкович.

В изявлението си тя също обърна внимание на въпроса за българското национално малцинство в Сърбия и напомни, че в страната ѝ бяха признати доста правни разпореждания, които водят до по-доброто му състояние.

„ Работим във всички области на властта за използването на тез закони. Новата образователна година започнахме със приключените, преведени и отпечатани учебници за българското национално малцинство. Ще продължим съдействието със съвета, който работи по този въпрос “, увери тя. Следващата година ще бъдат празнувани 140 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Сърбия, а по този мотив ръководителят на българският парламент Цвета Караянчева е получила покана да посети Белград и да насочи послание в пленарна зала пред сръбските депутати.

Визитата на Гойкович ще продължи с полагане на венци пред Паметника на незнайния войник, а в границите на деня тя ще организира срещи и с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. В състава на сръбската парламентарната делегация са Мая Пужич, член на Комисията по външна политика, Зарко Мичин, член на Комисията за евроинтеграция и Новица Тончев, ръководител на Групата за другарство Сърбия-България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР