Kаравани, кемпери и палатки ще могат да бъдат разполагани в

...
Коментари Харесай

"Дивото къмпингуване" по морето ще става в имоти, регистрирани в общината

Kаравани, кемпери и палатки ще могат да бъдат разполагани в имоти по Черноморието, само че на не повече от 70% от площта на съответен имот и с разстояние от най-малко 3 метра една от друга. Самите парцели пък ще бъдат регистрирани в общините, а техните притежатели би трябвало да показват проект, да обезпечат транспортиране на отпадъците и да записват лицата, пребиваващи в палатките и караваните. Така най-общо ще наподобяват разпоредбите за новите места за така наречен диво къмпингуване по Черноморието, които са оповестени за публично разискване, само че надали ще съумеят да заловен сегашния сезон. Ако предложенията минат в този формат, на процедура всеки притежател на имот ще може да стане и подобен на дребен къмпинг.

Преди две години със законови промени дивото къмпингуване по морето бе " позволено " единствено на регламентирани места, които са отвън плажове и дюни, а разпоредбите по какъв начин ще се реализира то се забавиха.
" Къмпинги " за диво къмпингуване
През лятото на 2019 година в Закона за устройството на черноморското крайбрежие бе въведена възбрана за къмпингуване по плажове, дюни и нерегламентирани места в най-близките зони " А " и " Б " до морето. Тя бе и от Конституционния съд. Тогава бе признато и че така наречен диво къмпингуване ще може да се прави по правила, избрани в разпоредба на четири министерство - на районното развиване, земеделието, околната среда и туризма. Въпросната разпоредба трябваше да бъде подготвена до януари предходната година, само че след това срокът бе продължен. След това не беше и спазен като едвам във вторник документът бе оповестен за публично разискване.

Според него палатки, каравани и кемпери ще могат да бъдат поставяни в общински, държавни и частни парцели в интервала сред 1 май и 30 септември. Допустими са имоти, до които има транспортен достъп, както и гори или аграрни земи, които не са отдадени под аренда или са трайно необработваеми. Собственикът на парцела ще би трябвало да го записва в общината, като разрешението за краткотрайно разполагане на палатки и каравани, което ще му бъде издадено, ще важи за период от три години.
Отстояния и поддръжка
Всеки притежател на имот, който желае да го записва за тази цел, ще би трябвало да показа в общината проект. Допустимо е палатки, кемпери и каравани да се разположат върху най-много 70% от парцела като сред тях би трябвало да има разстояние от най-малко 3 метра. Предвидени са и други условия за разстояние - най-малко 3 м. от оградата и най-малко 2 м. от зоната за напредване на коли. Въпросният ситуационен проект би трябвало да включва зона за придвижване с най-малко 3.5 метра ширина, разполагане на химически тоалетни - една на всеки 30 души, както и места за контейнери за боклуци, за паркиране и други Планът, който би трябвало да показа притежателя на имота, би трябвало да съдържа и геодезично снимане на дървесната растителност, е посочено още в проектонаредбата.

Собственикът на парцела, на който ще се разполагат палатки и каравани, ще има ангажимент и по поддръжката му - обезпаразитяване и косене на тревните площи, защита, транспортиране на отпадъците. Съществената разлика с регламентираните къмпинги е, че в този вид парцели за краткотрайно разполагане на палатки и каравани, няма да могат да се слагат детайли и обекти с комерсиална цел. Така в парцелите е възможно единствено слагането на пейки, беседки, маси, заслони и други сходни уреди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР