Карането на моторни шейни в планината се превръща в масово

...
Карането на моторни шейни в планината се превръща в масово
Коментари Харесай

Красимир Андонов: На територия на Национален парк “Рила” е забранено карането на моторни шейни

Карането на моторни шейни в планината се трансформира в всеобщо рисково прекарване. Това, обаче, основава съществени проблеми както в предпазените територии, по този начин и на туристите, които практикуват зимни спортове.



На територия на Национален парк “Рила” е неразрешено ръководството на моторни шейни. За да го правиш, би трябвало да имаш категорично позволение на дирекцията на парка. Разрешение издаваме на ПСС, за обслужване на хижите и други уреди, които са на територията и имат потребност от поддръжка през зимния интервал, изясни в Българска национална телевизия “Денят започва” Красимир Андонов - шеф на Национален парк “Рила”. Той означи, че няма избрани направления, по които да се ръководят моторни шейни на територията на парка, а и не е удачно да се прави това, тъй като се замърсява въздуха и въздейства неподходящо на дивите животни.

Проблемът съществува от години, само че преди бяха единични случаите. От две-три години от ден на ден хора могат да си разрешат да си закупят моторна шейна, а установихме, че се дават и чартърен в по-големите ски курорти и се провеждат групи в интернет, където също се дават чартърен, разяснява Андонов. По думите му залавянето на нарушителите е доста мъчно - моторните шейни нямат номера, а водачите са с каски. В акциите, които вършим, взе участие и полицията. Шейнарите, обаче, знаят, че мъчно могат да бъдат разпознати, добави той.

***Сн. БНТ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР