КАРАКАС/ДЖОРДЖТАУН (Ройтерс) – Венецуелците ще гласуват в неделя на референдум,

...
КАРАКАС/ДЖОРДЖТАУН (Ройтерс) – Венецуелците ще гласуват в неделя на референдум,
Коментари Харесай

Венецуелците ще гласуват на референдум за спорна територия с Гвиана

КАРАКАС/ДЖОРДЖТАУН (Ройтерс) – Венецуелците ще гласоподават в неделя на референдум, подсилен от държавното управление на президента Николас Мадуро, за евентуално богата на нефт територия, която е обект на дълготраен граничен спор с Гвиана.

Референдумът с пет въпроса включва въпрос, отхвърлящ юрисдикцията на Международния съд (МС) да реши на коя страна принадлежи територията към река Есекибо.

Някои политически анализатори и анализатори по сигурността нарекоха референдума проява на мощ от страна на Мадуро и тест за поддръжката за неговото държавно управление преди плануваните президентски избори през 2024 година

Съдът съобщи през април, че има пълномощия, само че окончателното решение по въпроса може да е след години. Венецуела съобщи, че въпросът би трябвало да бъде решен от двете страни.

В петък съдът отговори на настояването на Гвиана за прекъсване на референдума, като подреди на Венецуела да се въздържа от предприемане на дейности, които биха трансформирали статуквото, без категорично да заб...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР