Капсулата, с която Джеф Безос влезе в историята като един

...
Капсулата, с която Джеф Безос влезе в историята като един
Коментари Харесай

Безос и още трима летяха 10 минути в космоса


Капсулата, с която Джеф Безос влезе в историята като един от първите 10 галактически туристи
(снимка: Blue Origin / YouTube)

Джеф Безос, 57-годишният някогашен изпълнителен шеф на Amazon и създател на компанията за галактически туризъм Blue Origin, се почувства астронавт през днешния ден. Под живописното разсъмващо небе на пустинята в Западен Тексас ракета New Shepard изведе капсула в космоса с четирима пасажери.

Безос, брат му Марк, легендата на аеронавтиката Уоли Фънк и 18-годишният клиент Оливър Деймен се насочиха към невидимата случайна граница, разделяща Земята и космоса като част от задачата NS-16.

Приблизително 3 минути след излитането екипажът за първи път изпита безтегловност и докосна ръба на космоса. В директното лъчение от кабината на капсулата с форма на капка се чуха възгласи „ това е ужасно ”.

В този краткотраен миг Безос и компания се причислиха към извънреден нов клуб от „ комерсиални астронавти ”, който преди задачата наброяваше единствено 10 души. Като цяло, общият брой на хората, които са били в космоса, е единствено 570. И двата листата включват братята Безос, Фънк и Дамен, разяснява CNET.

Екипажът от четири души се откачи от местата си, откакто New Shepard повдигна капсулата им оттатък стратосферата. Тя доближава пикова височина – или разцвет – от към 66 благи (приблизително 106 километра) в небето. И по-късно, съвсем толкоз бързо, колкото се изкачи, стартира бързото си втурване назад.

Едновременно с това New Shepard умерено падаше на Земята. Докосна се леко в пустинята в Западен Тексас към 7 минути след излитането. Приблизително на 8 минути и 30 секунди след полета парашутите на капсулата се разпростряха и прпиземиха капсулата безвредно на земята.



„ Невероятно добър съм ”, сподели разчувстваният Безос. „ Най-добрият ден в миналото ”. Историческият героизъм идва единствено 11 дни след сполучливия полет на различен милиардер – Ричард Брансън – с галактическия транспортен съд на Virgin Galactic на 9 юли.

Финансираното от Безос начинание беше изключително значимо за 82-годишната Мери „ Уоли ” Фънк, която мечтаеше да отиде в космоса по-дълго, в сравнение с Безос е живял до момента. Фънк непринудено се включи в частно финансираната стратегия „ Жени в космоса ” през 60-те години, подлагайки се на същите физиологични проби като първите американски мъже астронавти. Но програмата беше консервирана, а галактическите фантазии на Фънк попарени. Днес обяче тя стана най-старият човек, който лети космоса.

До нея, само че от другата страна на пропастта сред поколенията, седеше 18-годишният Оливър Деймън. Баща му, притежател на холандска компания за частни финансови вложения, направи оферта да заеме място в New Shepard, само че се отдръпна, когато цената се повиши. А откакто към момента необявеният победител в търга се отдръпна заради „ спорове с планирането ”, Даймен получи повикване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР