Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети

...
Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети
Коментари Харесай

НАСА събира пожелания в социалните мрежи послучай 40 г. на мисията Вояджър

Капсула на времето с най-хубавото от обществените мрежи ще лети в космоса. То ще се причисли към песента на Валя Балканска „ Излел е Делю бунтовник “.
Американската галактическа организация НАСА стартира да събира от 1 август цитати на потребителите в обществените мрежи, с цел да прати най-хубавото от тях на една от сондите от задачата „ Вояджър “, която през септември ще отпразнува 40 години сполучлива работа в космоса.
Потребителите би трябвало да разгласяват своите известия в обществените мрежи с хаштаг #MessageToVoyager до 15 август. Най-доброто изявление ще бъде определено от екип учени благодарение на гласоподаване, което ще се организира от 23 до 29 август. На 5 септември известието ще бъде качено на златната плоча на „ Вояджър-1 “.
„ Нашата планета може да изчезне, само че „ Вояджър “ още дълго време ще пътешества в космоса и нашата вселена. Какви са вашите положителни пожелания за нашия междузвезден дипломат? “, съобщи мениджърът на задачата Сюзи Дод.
Мисията „ Вояджър “, включваща две сонди близнаци „ Вояджър-1 “ и „ Вояджър-2 “, бе изпратена в космоса през септември 1977 година В момента те са галактическите апарати, намиращи се най-далеч от Земята – или на границата на Слънчевата система и към този момент са я напуснали, или са близо да изоставен хелиосферата.
Главната цел на програмата е била проучването на планетите колоси от Слънчевата система. „ Вояджър-1 “ е изследвал Юпитер и Сатурн, а „ Вояджър-2 “ - Уран и Нептун. Въпреки че апаратите са към този момент на 40 години, те не престават да изследват най-отдалечените кътчета на нашата система, разкривайки тайните на химическия състав и физическите свойства на галактическото пространство.
На борда на тези апарати се намира фамозната златна плоча със записи на звуци от Земята. На нея е качена песента „ Излел е Делю бунтовник “ в осъществяване на Валя Балканска.
" Излел е Делю бунтовник “ е българска национална ария от Родопския край. Записът на Валя Балканска е сбъднат от американския откривател на българския фолклор Мартин Кьониг. В края на 60-те години на предишния век той прави записи на истински български национални песни. Една от тях е тази ария.
След сериозна селекция и разисквания Карл Сейгън се стопира на нейното осъществяване. В златната плоча написа „ Дельо бунтовник “ – песента на една овчарка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР