Капоне е роден в семейството на емигранти на 17 януари

...
Капоне е роден в семейството на емигранти на 17 януари
Коментари Харесай

Тайният трезор на Капоне

Капоне е роден в фамилията на емигранти на 17 януари 1899г в Ню Йорк Сити. През 1919г се мести в Чикаго, където се трансформира в най-известният нарушител и разбойник на своето време. Занимава се най-вече с хазарт, продажба на алкохол и рекет.

През 1925г, след опит за ликвидиране на боса Джони Торио, Капоне поема контрола над чикагската мафия, където допреди е дясната ръка на Торио. През идващите години влиза в листата с най-издирваните нарушители на ФБР, продава алкохол през Сухия интервал, провежда Клането на Свети Валентин, при което са очистени седмина от ирландската мафия, а най-после е наказан за укриване на налози през 1931г. Осем години по-късно е пуснат от пандиза поради сифилис в напреднала фаза и умира през 1947г.

Съкровището на Капоне

В началото Капоне води активността си от хотел Метропол, само че през юли 1928г се мести в апартамент в хотел Лексингтън, където остава до ареста си през 1931г.

През 80-те години, една строителна компания приготвя повсеместен ремонт на хотела и при оглеждането на постройката открива стрелбище и секрети тунели. Те свързвали таверни и бордеи, предоставяйки път за бягство при положение на полицейска акция (очевидно не са помогнали на Капоне да се измъкне на полицията през 1931г).

Тези открития дават мотив за по-подробен оглед на хотела, а съгласно слуховете, Капоне имал скришен трезор под хотела, където държал цялото си благосъстояние.

Най-гледаното предаване по малкия екран

През 1985г журналистът Джералдо Ривера е уволнен откакто разкритикува телевизия ABC за анулацията на репортаж, разглеждащ връзката сред Джон Кенеди и Мерилин Монро. Ривера се съгласява да води двучасово предаване, обещаващо да разкрие наличието на тайния трезор на Капоне.

На 21 април 1986г милиони фенове застават пред тв приемниците си в очакване да видят несметни благосъстояния или трупове онлайн. На мястото участва правосъден доктор, ако в действителност трезора се окаже гробище, както и сътрудници на данъчната работа, които да приберат парите.

Предаването стартира със задъхания Ривера, който вкарва феновете в прашното, цялостно с паяжини мазе на хотела. Посочва към лабиринта от тунели на Капоне, след което демонстрира дебела 55см бетонна стена, зад която по неговите думи били благосъстоянията на най-големия разбойник.

181 канала предават онлайн разбиването на стената. Лампи осветяват дупката, търсейки следи от богатство или трупове. Вместо това, 30 милиона фенове виждат купчина отпадъци и празни бутилки.

Въпреки, че предаването е най-гледаното в историята по това време, Ривера и продуцентите му стават за смях из цялата страна. През 1991г в своята автобиография журналистът признава, че с помощта на него „ трезорът на Капоне “ се е трансформирал в съвременен евфемизъм за нашумяло събитие, обречено да не отговори на упованията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР