Капитанът на Рилски спортист Йордан Бозов все още има надежда,

...
Капитанът на Рилски спортист Йордан Бозов все още има надежда,
Коментари Харесай

Йордан Бозов: Не ми се иска да завърша кариерата си така

Капитанът на Рилски състезател Йордан Бозов към момента има вяра, че шампионата в Националната баскетболна лига може да бъде възобновено. Настоящият сезон е финален за 41-годишния баскетболист, който се надява, че кариерата му няма да приключи по този метод. Както е известно, шампионатът е краткотрайно спрян болести разпространяването на ковид, като няма изясненост дали въобще ще може да продължи, а пред BGbasket.com гардът показа мнението си за обстановката.

„ Много хора се изрекоха, имаше много отзиви. Целият международен спорт се намира в обстановка на пауза, по този начин е и в българския баскетбол. На мен персонално от страната на човек, на който това са му последните моменти в баскетбола, мога откровено да кажа, че ми се желае шампионата по някакъв метод да продължи. Не ми се желае да завърша по този начин кариерата си. За да се случи това обаче, обстановката с вируса в нашата страна би трябвало да се усъвършенства. Все отново най-важното е да не изпадаме в обстановка като западноевропейските страни. Най-важно е здравето. За мен ще е в действителност тъжно, в случай че се стигне до това развиване и не се приключи шампионатът, само че има още време “, съобщи Бозов.

„ Иска ми се хората да вземат най-разумното и най-правилното решение – да бъде за положителното на спорта, на баскетбола, като несъмнено бъде в съгласие с управляващите. Трябва да се намерения и за здравето на играчите, треньорите и хората, които вероятно ще следят мачовете. Има и друга позиция, би трябвало и почитателите да бъдат защитени. Много е комплицирана обстановката, само че аз мисля, че има някакъв интервал, който може да се даде, с цел да се види какво ще се случи в България. Доста тимове имат чужденци, към този момент започнаха да ги освобождават. Нашите към този момент си отпътуваха, на другите също в околните дни. Нямам съответна формула по какъв начин може да продължи шампионатът, само че си мисля, че може напълно още малко да се изчака и да се вземе решение. Надявам се то да е вярно за всички “, добави той.

Клубовете от Националната баскетболна лига ще се съберат още веднъж на 30 март, когато се чака да вземат решение за ориста на сегашния сезон.

„ Ако шампионата би трябвало да бъде спряно, обикновено е да се вземе решение в понеделник и няма да бъде нещо нелогично. Ако обаче се търси някаква алтернатива да се продължи сезонът, мисля, че тази дата няма да е задоволителна. Може би би трябвало да се направи още някакво отсрочване. Не мисля, че обстановката в страната ще се усъвършенства в тази седмица, нито пък федерацията или управляващите ще могат да дадат съответен отговор по какъв начин ще се развие тя. Всички следим протичащото се, само че хората, които дават отговор за това, също не могат да дадат прогноза по какъв начин ще се развие вирусът. Мисля, че в понеделник няма да може да се даде съответен отговор. Всички ние, баскетболистите, които сме в изчакване в тази обстановка, се надяваме колкото се може по-бързо да се позволи тази обстановка, само че тя е в международен мащаб и ще е мъчно “, счита Бозов.
 Въпреки това, той е на мнение, че не би трябвало и да се чака прекомерно дълго: „ Като дата не знам съответно докога е допустимо да се изчака. Не мисля и че би трябвало да има огромно изчакване. Все отново ние като спортисти в този момент се намираме в интервал, в който не водим подготвителен развой. Всеки се пробва, даже и малко, да поддържа формата си у дома, само че това по никакъв метод не може да се съпоставя с метода, по който упражняваме в залата. Ако се възобнови подготвителният развой, ще би трябвало някакво време, в което играчите да влязат в кондиция. Не би трябвало да го забравяме това. “

„ Не мисля, че е реалистично и допустимо след средата на април да се стартира подготовка, тъй като ще би трябвало доста да се удължи шампионата. Ако тимовете стартират да се приготвят тогава и шампионата да се възобнови на 1 май, ще бъде много мъчно. Ако изключителното състояние падне на 13 април, както е планувано, има вид и е допустимо. Ако тимовете обаче стартират подготовка в края на април, за мен няма да е обикновено “, сподели още баскетболистът.

Гардът разяснява и предлагането шампионата да бъде приключено единствено от първите четири тима – Балкан, Левски Лукойл, Рилски състезател и Берое.

„ Трудно ми е да отговоря на това, тъй като са 10 тима. Всеки има виждане и мнение. Най-добре ще бъде форматът да продължи в целия си вид и да останат всички тимове. Не би трябвало да забравяме, че всички тимове имат последователи. Ние гледаме да се довърши шампионатът, само че това е спорт, който се гледа от хора. На мен ми се желае, в случай че шампионата приключва под някаква форма, да бъде още веднъж с всички. Разбира се, има тимове, които желаят да прекратят в този момент. Ако има състезание, аз съм за това да е в остарелия си вид с повече тимове “, показа той.

„ Много е мъчно, тъй като го има и другият миг – не може да се играе цяло лято, би трябвало да има отмора, не може и да се слеят шампионатите, нито спонсорите да продължат с това финансиране. Ако има възобновяване на шампионата, ще е с наличните баскетболисти. Не виждам и чужденците по какъв начин биха се върнали “, добави Бозов.

За едно нещо обаче той е сигурен – шампионата не би трябвало да се доиграва без аудитория: „ Като че ли това не е вид за мен, не го виждам. Не си го представям да се играе на закрити врата, единствено и единствено да се продължи шампионата. Това не е моето виждане. Ако има някакъв различен късмет и обстановката в България го разрешава, да се продължи по естествен метод с аудитория, даже и малко да се изчака, само че вид без аудитория не е добър за никого. “

Йордан Бозов разкри и по какъв начин се отразява протичащото се на него и околните му. „ Не мисля, че съм обезпокоен, нито пък членовете на фамилията ми. Моето виждане е, че индивидът е доста мощен и до момента е прекосявал през доста тежки неща, ще би трябвало да премине и през това. Сигурен съм, че ние всички ще се оправим в международен мащаб и животът ще продължи. Не мисля, че това е някакво ужасно заболяване, което ще бъде чумата на XXI век. Животът ще се промени в някаква степен, само че всички ще продължим с религия и вяра напред и нещата ще се оправят “, приключи той.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР