Капитан Тодор Пенев има над десет години стаж като военен

...
Капитан Тодор Пенев има над десет години стаж като военен
Коментари Харесай

Как се приземява самолет принудително? Капитан Тодор Пенев пред Dir.bg

Капитан Тодор Пенев има над 10 години стаж като боен водач, след което продължава още 20 години да лети в гражданската авиация. Бил е пълководец и инструктор на аероплан " Боинг 737 " в интервала 2002-2005-а, ръководител е на Съюза на летците от гражданската авиация и така нататък Летял е на 10 вида самолети, последно на " Боинг 737 ", преди през 2010 година да спре по медицински аргументи.

Повод да приказваме с него е казусът в Беларус, когато пътнически аероплан бе прехванат във въздуха и бе заставен да кацне на летището в Минск. Причината бе, че на борда се намира журналистът Роман Протасевич, който бе задържан. 26-годишният мъж работи за новинарски, който отразява в обществените мрежи антиправителствените митинги и подлага на критика президента Александър Лукашенко. Протасевич бе арестуван дружно с приятелката си и му бяха повдигнати обвинявания.

Ето на какви заповеди би трябвало да се подчинява всеки водач на пътнически аероплан, когато попадне в такава обстановка.

- Г-н Пенев, какви команди се дават на водача на аероплан, който е прехванат и би трябвало да кацне наложително? Визираме това, което си случи в Беларус с арестуването на опозиционния публицист?
- На мен персонално не ми се случвало да бъда прехванат за наложително кацане, само че всичко доста в детайли е разказано в Анекс 2 на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Организацията е основана през 1948 година в Канада, а България е член от 1968-а. Целият протокол, който се съблюдава, е разказан в детайли. Когато въздухоплавателно средство - аероплан или хеликоптер, е прехванат от боен изтребител, водачът получава ясни команди. Първото нещо е разлюляване на крилата от страна на изтребителя и задаване ясно на посоката, която би трябвало да се следва прехванатият аероплан. Обикновено изтребителите се появяват изпод и застават вляво на водача, когато приказваме за аероплан, а при хеликоптерите изтребителят застава от дясната страна. Просто по този начин е признато. Когато прехващача разклати криле, това значи, че " има обстановка ". Действията на водача на прехванатия аероплан би трябвало да са такива, че да го следва. Казано просто разклащането на крилата значи " последвай ме ". Пилотът на прехванатия аероплан, в случай че го използваме да онагледим обстановката, е подготвени прецизно да следват командите на изтребителя.

Няма право на отвод, няма право на коментар.

Командите на изтребителя се извършват категорично. В противоположен случай водачът излага на заплаха живота на пасажерите. За да се появи изтребител във въздуха, това значи, че нещо става във въздушното пространство. Пилотът поддържа връзка с другите наземни оператори на разнообразни честоти, само че във всеки самолета и постоянно е включена непорочност 121,5 - тя е спешна. Във всички наземни оператори тази честото постоянно е включена. Във всеки аероплан, който лети, тази периодичност е включена. Ако се получи отвод на някоя периодичност, незабавно се минава на спешната.

Изтребителите също могат да дава команди на водача на самолета на спешната периодичност, в случай че на друга не са осъществили контакт.

След като изтребителят се отбелязя с разлюляване на криле, той притегля вниманието на водача и указва посоката, по която би трябвало да го следваме.

- По различен метод изтребителят може ли да даде насоки за придвижване?
- Той демонстрира всичко. Обозначава се, демонстрира посоката и ни води. Когато към този момент се наближи летище и се види полоса, изтребителят пуска колесника. Това за водача на пътническия аероплан е заповед, че би трябвало предприеме кацане. Ако летището не е обозначено на навигационната карта на самолета, водачът би трябвало да се ориентира образно в обстановката.

- Значи имаме, жестоко казано, няколко съответни стъпки, с цел да се приземи аероплан, който е прехванат?

- Да. Просто изтребителят дефинира какво би трябвало да се прави. След като пусне колесника, към този момент ни споделя, че " откакто съм те водил толкоз време, време е да кацнеш тук ".

- Пилотът на самолета съгласува ли обстановката с компанията си?
- Да. Той може да ги уведоми. Ако към момента е в обсега на оперативната периодичност на компанията, дава информация. Иначе може да употребява съответното управление на въздушното придвижване на страната, над която се намира, че има такава обстановка. Ако не му работи радиото, употребява спешната периодичност. Може да се употребява и сателитен телефон. В момента има доста канали за връзка. Но единствено уведомява и следва инструкциите на изтребителя. Това е.

- Подобна обстановка може да се направи единствено в случай че самолетът се намира на територията на дадена страна?

- Да.

- А в случай че самолетът се движи по, да кажем, граничен маршрут, който не му разрешава да извърши маневри единствено в границите на територията на страната, в която се намира. Как се работи?
- Ако, примерно, аероплан е прехванат на границата ни с Румъния и водачът не може да остане в нашето въздушно пространство, с цел да извърши маневрата, и навлезе в Румъния, той просто уведомява румънските управляващи. Обозначава се като водач, споделя, че следва инструкциите на изтребител еди какъв си, военните също се отбелязват, и продължава да го следва. Респективно прави завой и се връща в наша територия. В такава обстановка нищо не се разяснява. Просто се следва изтребителя. Пилотът не се интересува в този миг каква територия пресича.

- Като дълготраен водач имал ли сте сходна спешна обстановка?
- Ще ви отговоря, само че преди този момент желая да поясня нещо. Самолет може да бъде прехванат и освен при положение, с цел да бъде заставен да кацне, а да му са окаже помощ. Респективно, моят случай бе тъкмо подобен. Изпълнявах полет София - Лондон. Това бе през 2008 година. По време на полета на територията на Франция изгубих радиовръзка за към 20 минути по механически аргументи. Изведнъж отдолу под самолета ми се появиха два изтребителя. Разклатиха криле и застанаха пред мен. Оказва се, че 23 минути не съм имал връзка. Буквално сега, в който се появиха изтребителите, се възвърне и връзката. Френският шеф на придвижването на полетите доста смутен ми сподели, че 23 минути не е имало връзка и това е причина двата самолета да да бъдат вдигнати по паника. Изтребителите незабавно схванаха, че връзката е възобновена, разклатиха криле и единият на ляво, другият на дясно ми пожелаха лек полет. След това, несъмнено, писах отчети на дежурния по превоза на летище " Гетуик ". При мен казусът бе поради механически проблем. Но в този случай изтребителите ми оказаха помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР