Капиталовият контрол и увеличените лихвени проценти закрепиха руската рубла, но

...
Капиталовият контрол и увеличените лихвени проценти закрепиха руската рубла, но
Коментари Харесай

Поскъпването на руската рубла - предвестник на икономически срив

Капиталовият надзор и увеличените лихвени проценти закрепиха съветската рубла, само че е рано да се каже дали стопанската система на страната ще се изправи на крайници след ударите от международната стопанска система.

Русия е страна с възходяща инфлация и внезапно стесняване на стопанската система главно поради строгите наказания, наложени от западните страни. Москва е изправена пред тежки наказания от Запада още от 2014 година, когато нелегално завладя украинския полуостров Крим. Този път обаче наподобява по-добре готова да се оправи с първичния стопански колапс, в сравнение с преди 8 години.
И в реалност рублата изненада света, откакто се възвърне от първичните наказания на Запада, които я потопиха до най-ниските стойности от 150 за щатски $ при започване на март. До средата на месец май цената ѝ се увеличи до към 61,25 - най-високото равнище от 28 месеца насам.
Според някои специалисти това възобновяване е знак за икономическа резистентност, само че от ден на ден икономисти предизвестяват, че нещата не са тъкмо такива, каквито наподобяват. " Не може да се приказва за устойчива съветска стопанска система. Първоначалната финансова суматоха в действителност отшумя, само че това не е гаранция, че стопанска система ѝ се движи добре. ", разяснява пред Daily Sabah Сергей Гуриев, съветски икономист в заточение и професор в Sciences Po в Париж.

В друго извънредно изявление за Анадолската осведомителна организация Гуриев съобщи, че прогнозите за съветската стопанска система въобще не са обещаващи и означи, че Руската централна банка планува през 2022 година стопанската система да преживее криза от 8% до 10%.

По думите на професора вместо предвоенните прогнози за нарастване от 3%, последните упования на съветското държавно управление са насочени към спад на Брутният вътрешен продукт с 12% през 2022 година " Това е най-голямата криза от 30 години ", добави някогашният ректор на Новото икономическо учебно заведение в Москва, представен от expert.bg.

Сривът към този момент е почнал

Според Гуриев близкото бъдеще за съветската стопанска система не е цветущо, поради това, че интернационалните организации плануват стесняване от 8% до 11%. По думите на специалиста този срив към този момент е почнал: да вземем за пример всички автомобилни фабрики са прекратили активността си, а в бранша не се създават коли, тъй като не се внасят елементи.

Според Гуриев, въпреки че вносът от Китай може да смекчи ситуацията, съветския авто бранш го чакат сложни времена. " Същото важи и за самолетите, както и за производството на съвременни индустриални артикули, които употребяват полупроводници. Има някои ресурси, които неотложно ще шокират приходите. Това ще се случи през второто тримесечие, когато запасите се изчерпат. ", отбелязва икономистът.
Все отново няма подозрение, че Русия ще претърпи най-тежката си криза от началото на 90-те години.
А за това по какъв начин рублата е достигнала до предвоенните си равнища Гуриев твърди, че формулата е доста елементарна. По думите му, защото съветските промишлености са откъснати от световната стопанска система и не могат да внасят нищо от Запада, с изключение на фармацевтични артикули, Русия няма потребност от долари. Поради тази причина има голям остатък и затова рублата нараства. И прибавя, че това е натурален стопански резултат от глобите против значими задгранични артикули.

" И това не е знак за силата на стопанската система. Това е симптом на уязвимост. ", безапелационен е Гуриев. " При естествени условия по-силната рубла би означавала мощ в конкурентоспособността на стопанската система ". Според него събитията, довели до мощната рубла, са непряк резултат от глобите, наложени върху суровините, същите, които предизвикват и огромната икономическа криза.

Осланяйки се на възгледите на Гуриев, Бари Айхенгрийн, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, съобщи, че е значимо да се прави разлика сред устойчивостта на валутния курс и устойчивостта на стопанската система.

Специалистът означи, че Международният валутен фонд планува съветската стопанска система да се свие с над 8% през 2022 година, надалеч повече от предвоенната прогноза за 3% и добави, че това ще бъде доста сериозна криза. Айхенгрийн твърди, че Централната банка може да поддържа обменния курс, като употребява долари и евро, получени посредством експорт на сила. Оттук и възобновяване му по отношение на $ и еврото. " Това обаче не е симптом за икономическа резистентност ", акцентира той и прибавя, че прогнозите са инфлацията да доближи 20%, а виталният стандарт доста да се утежни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР