„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още

...
„Капитализмът е завоювал отново някакво пространство, но той все още
Коментари Харесай

Дъщерята на Че в нашия парламент: Соцът е отговор

„ Капитализмът е завоювал още веднъж някакво пространство, само че той към момента не може да позволи проблемите на най-голямата част от човечеството, затова би трябвало да продължим да търсим позволения и социализмът, в случай че е добре организиран и практикуван, може да бъде едно от разрешенията.”

Това съобщи доктор Алейда Гевара Марч, щерка на революционера Ернесто „ Че” Гевара, която през днешния ден гостува в българския парламент.

Че Гевара - страшилище за едни и воин за други

Че Гевара, Сталин и още „ на посетители “ в Старо Железаре

Тя за трети път е у нас по покана на Асоциацията за другарство сред България и Куба.

Гевара разгласи, че до „ сетните си сили” ще има вяра в комунистическите идеали на татко си, на който България е отдала една от най-големите почести в живота му.

Алейда е родена през 1960 и е щерка на Че от втория му брак – този с кубинската партизанка Алейда Марч. Наследява истинската специалност на татко си – става доктор и се концентрира в детските заболявания.

„ Радват ме тениските с неговия облик. Още повече ме радва, че те знаят кой и какъв е този човек”, съобщи Гевара за постоянно срещаните артикули с лика на татко й. Интересното е, че именитата фотография „ Партизанинът-герой”, която най-често се репродуцира като портрет на Че, е снимана точно в годината на раждане на днешната докторка – 1960.

50 yrs after his death: Xlnt article on Che Guevara's legacy as cultural icon — not the political or ideological one https://t.co/REqNxbFj2L
— Bill Madden (@activist360) October 25, 2017
Година по-рано аржентинският болшевик е главно настоящо лице в Кубинската гражданска война, довела до режима на комунистическата партия в страната, продължаващ и до през днешния ден.

"Той нямаше да се разочарова от всичко, което се е случило до тук. Щеше да продължи да работи за положителното на всички хора и да търси решения на проблемите, които се изправят пред всички нас ", счита дъщерята на Че, която също е болшевик и член на Кубинската комунистическа партия.

Тя няма навършени 7 години, когато татко й е хванат и погубен при опит да провежда сходно на кубинското национално въстание в Боливия.

В живота си обаче следва живота му, както го схваща, и работи като доктор и човеколюбец в доста нуждаещи се страни. В Куба е основала няколко детски центъра за подрастващи с разнообразни проблеми.

Алейда Гевара посочи, че една от най-големите почести към именития й татко му е оказана от една българска работническа бригада от наша фабрика по време на социализма.
 Алейда Гевара Алейда Гевара
„ Тази бригада всеки месец работеше за още един човек от своя състав, който се наричаше Че Гевара. Отчиташе се и заплата на този човек и тази заплата се внасяше за взаимност с Куба. Мисля, че това е една от най-важните почести, която татко ми е получил ", безапелационна бе тя.

Гевара твърди, че „ борбената” й кръв е равно завещание от татко й и майка й.

По-старата Алейда се среща с Че като участник в партизанските битки и е жива до през днешния ден. Написала е две книги за брачна половинка си. Двамата имат 4 деца.

„ Тя е напълно елементарен човек от народа, само че е доста смела. Ако аз се усещам специфична, не е тъй като съм щерка на един толкоз прочут човек, а тъй като съм щерка на двама души, които доста мощно се обичаха ", споделя Алейда Гевара.

Tonight @NorthWestUNISON & @tony4rochdale welcome Aleida Guevara for a special commemoration of Che Guevera's revolutionary legacy https://t.co/ZnBMBE1paB pic.twitter.com/bWJ6VwIb4W
— Mechanics Manchester (@MechanicsManch) November 8, 2017
До 1959 Че е женен за перуанската комунистка Хилда Гадеа, от която е първата му щерка – Хилда. Второто му дете е Алейда.

Тя се усеща обвързвана с България и усеща доста сходства сред страната ни и Куба.

"Когато пристигам тук в България, единственото, което ме отделя от българите е езика. Във всичко друго сме изцяло сходни ", счита тя, въпреки и България да отхвърли властващия в Куба социализъм преди съвсем 30 години.

„ Капитализмът е завоювал още веднъж някакво пространство, само че той към момента не може да позволи проблемите на най-голямата част от човечеството, затова би трябвало да продължим да търсим позволения и социализмът, в случай че е добре организиран и практикуван, може да бъде едно от разрешенията”, счита дъщерята на Че Гевара.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР