Капитализацията на SpaceX е на път да надмине 125 милиарда

...
Коментари Харесай

SpaceX се очертава като най-скъпия стартъп


Капитализацията на SpaceX е на път да надмине 125 милиарда $ (снимка: CC0 Public Domain)

Докато необятната общност следи какво ще направи Илън Мъск със обществената мрежа Twitter, компанията за галактически технологии SpaceX е на път да се трансформира в най-скъпия стартъп. Неговата пазарна оценка набъбна до над 125 милиарда $ при настоящата продажба на акции на вторичния пазар, заяви Ройтерс, базирайки се на „ източници, осведомени с въпроса “.

Акциите на компанията, които се продават на към 72 $, скочиха в оценката си от предишния октомври, когато акциите на SpaceX се продаваха по 56 $ след делене 10-1, и по този метод пазарът оцени ракетната компания на 100 милиарда $. При вторичното предложение не са издавани нови акции, само че компанията уточни пред вложителите, че може да го направи по-късно тази година.

Продажбата на акции може да докара пазарната стойност SpaceX на над 125 милиарда $, надминавайки финтех колоса Stripe, който беше оценен на 115 милиарда $ при вторична продажба. Засега не е известно какъв брой акции са били предоставени за продажба от компанията. Обичайно е високо ценените частни компании да оферират акции на вторичния пазар, с цел да обезпечат ликвидност за ранните вложители и чиновници.

Също по този начин е любопитно, само че не се знае дали основният изпълнителен шеф Илън Мъск, който има 44% от SpaceX, е измежду продавачите.

SpaceX към този момент неколкократно транспортира потребни товари и астронавти от Земята до Международната галактическа станция по възложение на НАСА. Компанията потвърди това, на което щатската галактическа организация се надяваше – че частни компании могат да развиват технологии за галактически пътувания по-добре от самата нея.

SpaceX се конкурира с Blue Origin – галактическата компания на Джеф Безос, някогашния основен изпълнителен шеф на Amazon.com, както и с Virgin Galactic на английския милиардер Ричард Брансън. Очаква се компанията на тези три водещи имена да се разрасне в скоро време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР