Капитал покани и двамата кандидати за интервю. От ИТН обаче

...
Капитал покани и двамата кандидати за интервю. От ИТН обаче
Коментари Харесай

Битката за БНБ: ГЕРБ и ДПС в отбор със Слави Трифонов

" Капитал " предложения и двамата претенденти за изявление. От Има Такъв Народ обаче отхвърлиха поканата, а диалогът с Андрей Гюров може да прочетете.
До дни ще стане ясно кой ще заеме един от най-важните постове в страната и с основна роля за влизането в еврозоната - този на шеф на Българска народна банка. Надпреварата е необикновена - кандидатурите за самостоятелния по закон контролен орган са все от ръководещата коалиция и не са безспорни престижи в банковите среди. При ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански от Има Такъв Народ уязвимост е предишното му в управлението на проблематични банки, а ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров няма управнически опит във финансова институция.

Големият проблем обаче не е в CV-тата, а в това какво бъдещият шеф ще даде в подмяна на получената политическа поддръжка. Към сряда, по информация на " Капитал " от депутати, претендентът на Слави Трифонов си е обезпечил гласовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ, които вършат избора му съвсем сигурен. А това може да значи още шест години фалшив контрол над банки и проблеми от вида КТБ и ББР.
Реклама Какво е ясно досега
Номинацията на Андрей Гюров ще бъде подкрепена от останалите две обединения от болшинството - " Демократична България " и най-вероятно Българска социалистическа партия. Социалистическата партия до момента не е изразила безапелационна позиция зад кого от двамата претенденти застава, само че по неофициална информация от червени депутати още предходната седмица парламентарната група е гласувала решение да не поддържа кандидатурата на Каримански. Трите обединения - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " имат общо 109 депутати.

Каримански е подсилен публично само от личната му партия - " ИТН ". Макар от Движение за права и свободи да настояват, че към момента нямат решение за кого от двамата претенденти да гласоподават, депутати от придвижването изключиха пред " Капитал " опцията да поддържат номинацията на " Продължаваме промяната ", а гласуването им съвсем несъмнено ще е в интерес на Каримански. По последна информация същото ще е и държанието на ГЕРБ. Първо, през уикенда някогашният финансов министър Владислав Горанов и председателката на парламентарната група Десислава Атанасова обявиха, че партията няма да поддържа нито една от двете кандидатури. Но към сряда от управлението на ГЕРБ споделиха импровизирано за " Капитал ", че по-вероятно е да гласоподават за Каримански. Ако това се случи, Каримански ще има поддръжката също на три парламентарно показани партии - Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и ГЕРБ или общо 118 гласа.

Важни са и 13-те гласа на " Възраждане ". Те, в случай че се има вяра на водача Костадин Костадинов, не следва да поддържат никой, тъй като претендентите заявяват предпочитание за приемане на еврото. Така че ролята им може да е единствено в кворума и дефицита на гласове за избор на един от двамата претенденти - за избор трябват 50+1 гласа от присъстващите в пленарната зала.
Защо е значимо
Кой ще е отпред на Българска народна банка през идващите 6 години е значимо поради приемането на еврото през 2024 година Ролята на централната банка в този развой е основна и изисква освен отлична организация и съдействие с изпълнителната власт в София, само че и положително познаване на европейските финансови регулации и дипломатически метод към Франкфурт. В този смисъл, Гюров е по-подходящ информационно поради доверието сред него и премиера и финансовия министър.
Реклама
" Централното банкерство е нещо друго от ръководството на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, само че не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров най-малко не е нападателен в налагането на кандидатурата си ", разяснява дългогодишният шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Човекът отпред на Българска народна банка не би трябвало да е зависим и на локални лобита и ползи, тъй като от това по какъв начин се ръководи централната банка и дали си затваря очите при нередности, зависи здравината на българските банки. Справка - казусът КТБ. А в сегашното основен въпрос е по какъв начин глобените по " Магнитски " работят с български банки, под опасността те да изгубят достъпа си до американската финансова система.

Залогът в този момент не е единствено контролът над самата Българска народна банка и нейното развиване - той се повишава и до здравината на самото ръководещо болшинство.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР