Кападокия е едно от най-забележителните места на света. Над тази

...
Кападокия е едно от най-забележителните места на света. Над тази
Коментари Харесай

400 000 туристи се насладиха на Кападокия от птичи поглед ...

Кападокия е едно от най-забележителните места на света. Над тази вулканична околност в Турция стотици балони се издигат в небето всяка заран по изгрев слънце.

" Земя на красивите коне " - това е дословният превод на наименованието на местността от персийски език. Това е най-горещата точка за запалянковци от целия свят, които желаят да полетят с балон в небето. Намира се в провинция Невшехир в Централна Турция, на към 250 км. от Анкара.



Над 390 хиляди гости започнаха сходни екскурзии с балон с парещ въздух, през 2021г., с цел да се насладят на гледката. Миналата година пътуванията с балон бяха вероятни за 216 дни заради неподходящи метеорологични условия. Най-голям брой хора са взели участие в обиколката с балон през октомври - 76 104 души.



Кападокия е известна със своите неповторими вулканични варовикови конуси, долини, подземни градове, бутикови хотели и къщи, издълбани в скали, църкви, параклиси и убежища, употребявани през първите години на християнската религия.

Пейзажът е неповторим, а регионът е обект на международно културно завещание на ЮНЕСКО от 1985 година Според преданието името на най-посещавания в този момент резерват за скални църкви - " Гьореме ", произлиза от " гьор-еми " - " дано никой не ни види ".

На близо са заснежените върхове на два застинали вулкана - Хасан Даг (3268 м) и Ерджиес (3916 м). Мощните им изригвания в далечните геологически времена са повода за образуването на неповторимите скали на Кападокия.



Всичко това се вижда най-добре от птичи взор. Заради това една от най-големите атракции в Кападокия е полетът с балон. Балонът се понася над скалните чудеса, на почти 800 метра над земната повърхнина, постепенно и гладко.

" Метеорологичните условия в Кападокия са удобни за разходки с балон с парещ въздух. Можем да летим повече от 230 дни в годината, което е доста забележителна цифра, когато погледнем данните, за други туристически обекти по света ", съобщи за Анадолската организация, Мехмет Динлер, началник на анадолската асоциация на операторите на балони с парещ въздух.


Цената на полета с балон над Кападокия, варира от 110 до 150 евро на човек, според от броя на хората които летят. Дължината на полета трае към 1 час и половина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР