Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че тя и френският

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че тя и френският
Коментари Харесай

Меркел и Макрон се договориха за отделен бюджет на еврозоната



Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че тя и френският президент Еманюел Макрон са съумели да се спогодят във вторник за основаването на обособен бюджет за еврозоната, който да способства за вложенията в единния валутен блок и да насърчи икономическото доближаване сред 19-те държави-членки, оповестява организация Ройтерс.

" Отворихме нова глава ", уточни Меркел след днешните диалози с Макрон в двореца Мезеберг край Берлин, визирайки промените в Европа преди срещата на върха на Европейски Съюз на 28-и и 29-и юни. Германският канцлер добави, че промяната в еврозоната е представлявала най-трудният въпрос по време на днешните договаряния.

" Ще продължим работим, с цел да сме сигурни, че бюджетът на еврозоната ще бъде употребен както за усилване на вложенията, по този начин и за усилване на доближаването в еврозоната ", означи Ангела Меркел и добави, че част от този бюджет ще бъде повишавана годишно.

Според нея, двамата водачи са постигнали единодушие и по въпроса за понижаване на броя на европейските комисари.

Еманюел Макрон също разяснява контрактуваният обособен бюджет на еврозоната, отбелязвайки, че той ще бъде изцяло действителен и ще включва годишни доходи и разноски. Според Макрон новият бюджет в границите на еврото ще започва от 2011-а година. Френският президент обаче означи, че ще би трябвало да бъде свършена още работа до края на актуалната година по въпроса за общия бюджет на еврозоната.

Еманюел Макрон означи, че Франция и Германия не желаят да бъдат прекомерно прецизни във връзка с съответните бюджетни елементи, с цел да оставят място за договаряния и с останалите членове на еврозоната.

Според него бюджетът на еврозоната ще може да оказва помощ на страни - членки, намиращи се в усложнение, като това ще става в сходство с правила, които обаче към момента не са избрани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР