Канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота призова Европа да

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота призова Европа да
Коментари Харесай

Ангела Меркел: Ценностите, върху които е изградена Европа са всичко друго, но не и самодостатъчни

Канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота прикани Европа да пази демокрацията и свободата, когато страната означи 30 години от рухването на Берлинската стена, като предизвести, че сходни достижения не би трябвало да се одобряват за даденост, цитира думите и AFP.
На тържествена гала в черква, върху някогашната " линия на гибелта ", която разделяше Изтока и Запада, Меркел съобщи, че Берлинската стена ни припомня, " че би трябвало да изиграем своята роля за свободата и демокрацията ".
" Ценностите, върху които е построена Европа... те са всичко друго, само че не и самодостатъчни. Те постоянно би трябвало да се изживяват и пазят още веднъж ", сподели тя пред посетители от целия континент, съобщи организация Фокус.
На 9 ноември 1989 година източногерманските гранични чиновници, притиснати от огромно голям брой хора, отвориха портите към Западен Берлин, което разреши свободно прекосяване за първи път след построяването на Берлинската стена.
Знаменателното събитие по-късно бе последвано от срутва на комунистическия режим и докара до обединяването на Германия една година по-късно.
От своя страна френският президент Еманюел Макрон прикани европейците да останат правилни на стремежите на тези, които преди 30 години реализираха рухването на Берлинската стена, цитира думите му TACC.
" Преди 30 години Берлинската стена не падна - тя беше съборена с помощта на смелостта на хиляди мъже и дами, пропити с духа на свободата ", написа Макрон на своята страница в обществената мрежа „ Туитър “ на френски и немски език. " Те проправиха пътя за обединяването на Германия и единството на Европа. За да останем на висотата на смелостта им, ние би трябвало да останем правилни на техните желания “.
Френският президент ще дойде в Берлин в неделя, където ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента Франк-Валтер Щайнмайер.
От своя страна френският министър председател Едуар Филип разгласява видео известие на страницата си в „ Туитър “, в което описа за усещанията от тези дни преди тридесет години. „ Това беше същински празник “, спомня си министър председателят. " Невероятно е това, че за доста малко време и по толкоз кротичък метод успяхме да реализираме рухването на стената и обединяването на Германия ", акцентира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР