Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че може да се

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че може да се
Коментари Харесай

Меркел намекна, че може да се откаже от Вебер в името на компромиса за шеф на ЕК

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че може да се откаже от избора си за идващия водач на Европейската комисия в духа на компромиса, осведомят Агенция Франс Прес и " Ройтерс ".

Докладвайки пред немския парламент за неуспеха на извършената през предходната седмица среща на върха на Европейски Съюз, откакто европейските водачи не съумяха да се договорят кои претенденти да предложат за топ постовете в Общността, Меркел съобщи, че на изключителната среща на върха в неделя още веднъж може да не бъде реализирано съглашение.
 Брюксел в... задънена улица
Брюксел в... задънена улица

Вероятно четирите политически групи ще реализиран единодушие за постовете. Дали обаче то ще бъде на цената на " рационалния компромис ", се пита Димитър Петров или на отвод от самите правила на Обединена Европа...

" Кандидат за ръководител на Европейската комисия може да е единствено този, който е показан на Европейския съвет и аз не вземам решение сама за тази рекомендация ", разгласи тя пред Бундестага.

Меркел се надява да бъде спазен по този начин нареченият развой " водещ претендент " (Spitzenkandidat), при който спечелилата партия на европейските избори първа би трябвало да получи право да издигне своя претендент.

" Но дали това ще докара до триумф, не мога да кажа ", добави канцлерът.

" Нещата са доста комплицирани, тъй че би трябвало да продължим да търсим решение ", продължи Ангела Меркел.
 ЕНП няма План Б с изключение на Вебер, разгласи Юнкер
ЕНП няма План Б с изключение на Вебер, разгласи Юнкер

ЕНП единомислещо поддържа Манфред Вебер

Имаме обща отговорност към Европа. Така че се надявам да реализираме решение, което не отхвърля процеса " водещ претендент ", само че в това време разреши на Европа да бъде ефикасна. За да се реализира това, всеки би трябвало да постави малко изпитание, счита тя.
 Снимка 430992
Източник:

" Не всички в Европейския съвет поддържат процеса " водещ претендент " и защото ние доста ценим френско-германските връзки, би трябвало да приемем, че френският президент има друго становище от моето ", изясни тя пред долната камара.
 Макрон би подкрепил Меркел да оглави Европейска комисия
Макрон би подкрепил Меркел да оглави Европейска комисия

Търси се мощен и с опит политик за правоприемник на Юнкер

Водещият претендент е немският евродепутат Манфред Вебер, защото Европейската национална партия получи най-голяма поддръжка на евроизборите . Но френският президент Еманюел Макрон и други евролидери са срещу кандидатурата на Вебер.

По-късно през днешния ден Меркел ще организира диалози с Вебер в Берлин.

Междувременно Вебер прикани водачите на Европейски Съюз да не " унищожават " демокрацията, осведоми " Политико ". Председателят на Европейската национална партия сподели ясно, че не е подготвен да се откаже от кандидатурата си за ръководител на Европейската комисия и атакува Макрон.

В публикация за немския ежедневник " Велт " той предизвестява, че в случай че процесът " водещ претендент " се провали, това ще бъде " унищожително " за европейската народна власт.
 Снимка 430993
Източник:

Според него част от Европейския съвет желае да затрие концепцията за " водещ претендент " , което би означавало, че резултатите от изборите са несъществени.

Някои радикални детайли ще завоюват от това. Тогава изгубилите на европейските избори внезапно ще станат спечелили, счита той.

" Ако демократизацията на Европа се провали, то Европейски Съюз може също да бъде пред сериозна опасност ", сигнализира Манфред Вебер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР