Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава днес за пръв път

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава днес за пръв път
Коментари Харесай

Меркел иска по-голямо икономическо сближаване в еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава през днешния ден за пръв път обстоен отговор на Еманюел Макрон за промяна на еврозоната, приемайки концепцията за капиталов бюджет и обявявайки се за Европейски валутен фонд.
Нуждаем се от по-голямо икономическо доближаване сред страните членки в границите на еврозоната, споделя Меркел в представено от Агенция Франс Прес нейно изявление, оповестено в неделното издание на „ Франкфуртер алгемайне цайтунг “.
По тази причина предложихме капиталов бюджет за зоната на еврото в съдружния контракт на новото немско държавно управление сред консерватори и социалдемократи и аз съм „ за “, прибавя тя.
Германският канцлер приказва за двуцифрено число в милиарди евро или няколко десетки милиарда евро – много надалеч от изходните пожелания на френския президент, който е в основата на предлагането на бюджет на еврозоната, съобщи БГНЕС.
Миналата година Еманюел Макрон прикани за бюджет, равняващ се на няколко пункта от Брутният вътрешен продукт на еврозоната или няколко стотин милиарда евро.
Ангела Меркел излага в детайли немското предложение за основаване на Европейски валутен фонд (ЕВФ), който да подкрепя страните, изпаднали в усложнения, в подмяна на строги условия и прецизно наблюдаване на по този начин подпомаганите страни. Искаме да сме малко по-независими от Международния валутен фонд, изяснява тя.
Този ЕВФ би поел от една страна прерогативите на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС), претрупан в този момент да подкрепя финансирането на дълга на страни в рецесия като Гърция, отпускайки им дълготрайни заеми.
Но той би отишъл по-далеч. Представям си опцията за краткосрочна кредитна линия, да вземем за пример до пет години, акцентира Ангела Меркел. Тези заеми ще са предопределени да поддържат страните, изправени пред компликации от външен генезис, прибавя тя.
В подмяна съответните страни ще би трябвало да одобряват – както за МВФ, който може да наложи ограничения за строги икономии в подмяна на своите заеми – ЕВФ да има право да следи и да се намесва в тяхната национална политика.
Този ЕВФ би трябвало да е претрупан да прави оценка платежоспособността на страните членки и благодарение на подобаващи принадлежности да може да възвръща тази кредитоспособност, в случай че тя не е обезпечена, отбелязва Меркел.
Според ръководителката на немското държавно управление не може да става въпрос за основаване на „ съюз на задлъжняването “ в еврозоната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР