Каноничната, призната от целия християнски свят, Украинска православна църква обяви

...
Каноничната, призната от целия християнски свят, Украинска православна църква обяви
Коментари Харесай

Украинската църква ускори разпада на Украйна

Каноничната, приета от целия християнски свят, Украинска православна черква разгласи самостоятелност от Руската православна черква, която до тогава се смяташе за църква-майка. Киевските свещеници са подготвени да се слеят с разколническата " Православна черква на Украйна ", основана под патронажа на Порошенко. До какво ще доведат новите църковни разтърсвания в Киев в разгара на военните дейности?

В петък Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ МП) разгласи цялостната си самостоятелност от Руската православна черква (РПЦ). Съответни решения бяха взети в петък. Преди това Украинската черква беше част от Руската православна черква на Московската патриаршия като самоуправляваща се конструкция. В църковна терминология РПЦ беше във връзка с украинските православни в позицията на църква-майка. Украйна, както и Донбас, обичайно принадлежат към каноничната територия на Руската черква.

В обособен параграф УПЦ (вече не УПЦ МП) изрази противоречие с позицията на Московския и Всеруски патриарх Кирил по отношение на специфичната военна интервенция в Украйна. Още по-значимо е, че Украинската православна черква има намерение да влезе в разговор с неотдавнашни съперници от схизматична група, наричаща себе си „ Православна черква на Украйна “, в случай че деятелите на ПЦУ спрат да завземат църквите на каноничната черква.

Припомняме, че УПЦ Министерство на правосъдието, неотдавна приета от целия православен свят, беше в състояние на гонене. През 2018 година църквата и нейният глава митрополит Онуфрий бяха длъжни да трансформират името на църквата и да дефинират по-ясно връзката ѝ с „ непознатата “ съветска черква. А през март тази година във Върховната Рада беше импортиран законопроект за възбрана на Руската православна черква в Украйна (от която тогава беше част УПЦ МП) и за изземване на цялото ѝ имущество.

През май активността на каноничната украинска черква беше неразрешена в обособени градове - Конотоп, Сумска област и Бровари, Киевска област. Сега, явно, управлението на УПЦ се надява, че отношението на киевските управляващи към тази черква ще се смекчи. Но показният раздор с Москва единствено ще отслаби каноничната черква в нейната борба с многочислените разколници, считат специалистите.

В самото решение на киевските църковни йерарси за независимостта на УПЦ няма нищо изключително – доста поместни църкви потеглиха по този път. „ Украинската черква през днешния ден теоретично има не по-малко права върху институцията на патриаршията, в сравнение с Грузинската черква през 1917 година, когато патриаршията беше възобновена там. Тогава, макар обстоятелството, че Московският патриарх Тихон в началото се изрече против патриаршията в Грузия, разцеплението беше преодолян “, разяснява възпитаникът на Киевската духовна академия протойерей Евгений Субтелен, декан на енорията на Южния Карачаево-Черкески църковен окръг на Пятигорската епархия на Руската православна черква.

Но въпреки това, би трябвало да се има поради, че решението на Съвета на Украинската черква за самостоятелност е взето, първо, на фона на военни дейности, и второ, в обстановка на схизма. Припомнете си, че църковните безредици в модерна Украйна се проточват от началото на 90-те години. В продължение на десетилетия каноничната УПЦ, която признава върховенството на Московската патриаршия, както и непризнатите религиозни организации – Украинската автокефална православна черква и Украинската черква на Киевската патриаршия, зародила през 1992 година, отпред със самопровъзгласилия се патриарх Филарет, действаха по едно и също време. Забележете, че Московската патриаршия отлъчва Филарет от църквата и го анатемоса.

Разколниците бяха изключително дейни в Западна Украйна, центърът на страната и изключително Югоизтокът постоянно остават цитадела на УПЦ Министерство на правосъдието. Религиозните процесии, които каноничната черква организира в Киев на Великден, събраха стотици хиляди вярващи (през 2021 година - 350 хиляди), което принуди украинския режим по един или различен метод да се съобрази с УПЦ, която се смяташе за промосковска.

При Виктор Юшченко и Петро Порошенко киевските управляващи интензивно лобираха за основаването на „ единна украинска поместна черква “ в несъгласие с каноничната УПЦ Министерство на правосъдието, която сплотява болшинството от православните вярващи. През 2018 година не без присъединяване на Порошенко беше провъзгласена „ Православната черква на Украйна “, която година по-късно получи автокефален статут от Константинополския патриарх Вартоломей. Повечето от поместните православни църкви не признаха образуването на ПЦУ, а каноничните съветска и украинска църкви прекъснаха общението с Константинопол.

Не беше допустимо да се сътвори единна черква, макар всички старания на тогавашния президент на Украйна. Филарет, който претендираше за водачество в ПЦУ, се скарва с ръководителя на новосъздадената конструкция митрополит Епифаний (Думенко). На страната на Епифаний застанаха кураторите на плана ПЦУ – Константинополската патриаршия и посолството на Съединени американски щати в Киев. Филарет разгласи възобновяване на своята " Киевска патриаршия ". Така разделянето продължи да се задълбочава.

В същото време през всичките тези години опитите на националисти и последователи на схизматични групи да завземат църквите на УПЦ Министерство на правосъдието са типично събитие. Такива произшествия се случиха оня ден - и те очевидно зачестиха. Например предходната неделя бойци от “Десен сектор” превзеха църквата на УПЦ “Възнесение Господне” в село Сулимов край Лвов, и не пуснаха повече от 100 вярващи да се поклонят. В същия ден, на същия ден, в църквата „ Възкресение Христово “ в град Стрий в същата Лвовска област зельонка беше разпилян в лицето на ректора отец Владимир. Нападението против духовника стана тъкмо по време на литургията. Номера на радикалите се разиграха освен в Галиция. В село Чернятин край Виница, последователите на ПЦУ нарушиха службата.

Крещейки патриотични лозунги, нецензурни думи и закани против свещеника и енориашите, деятелите изгониха вярващите на улицата и организираха така наречен публично заседание в църквата и трансферираха енорията на ПЦУ. Едновременно с нападенията против църквите локалните управляващи взеха и гореспоменатите решения за възбрана на УПЦ Министерство на правосъдието на локално равнище.

По-нататъшните връзки на УПЦ с разколниците от ПЦУ са доста комплициран въпрос, отбелязва протойерей Евгений Субтелен. „ Факт е, че тази конструкция е приета от каноничния Константинополски патриарх Вартоломей, управлението на ПЦУ са епископите на Константинополската патриаршия, подчинени на Вартоломей. Дори Филарет (Денисенко) официално е каноничният митрополит на Вселенската патриаршия “, напомни свещеникът. Отец Евгений предложи, че Вартоломей след това може да анулира дадения от него томос на ПЦУ - т.е. указа за признание на автокефалията (независимостта) на ПЦУ. Такава възможност обаче е дребна, означи свещеникът.

По-вероятно е, скъсвайки се с Руската черква, УПЦ да се окаже уязвима в обкръжението на разнообразни типове схизматици, които от дълго време търсят скъпи парцели, на първо място Киево-Печорската и Почаевската лавра.

Създавайки следващото разединение, УПЦ в действителност се обрича на самоизтребление, споделя Роман Силантиев, шеф на Центъра за правата на индивида към Световния съветски национален събор. „ 27 май беше денят на гибелта на Украинската православна черква на Московската патриаршия. УПЦ Министерство на правосъдието към този момент умираше, няма потребност да утежняваме страданията ѝ “, акцентира Силантиев.

Оттук нататък Русия и Московската патриаршия ще бъдат в освободените територии на Украйна.В териториите, които към момента не са освободени, украинските свещеници, правилни на каноните, ще излязат в конспиративност, неверниците ще се разпилян във всички направления, в това число в разколническата ПЦУ.

Историята на Малорусия към този момент познава опита на “нелегално” православие, означи религиозният академик. Силантиев напомни по какъв начин след Брестската уния през 1596 година - формалното присъединение на православните от Речпосполита към Католическата черква - забележителна част от православните в днешна Украйна и Беларус отхвърлят да признаят властта на папата и излизат в незаконно състояние. Богословът напомни и тайното изповядване на съветското православие от публични униати в Западна Украйна, която е била част от Австро-Унгария, в края на XIX и началото на XX век. „ Тези официални униати, същинските православни, дават на РПЦ доста изповедници и мъченици, които страдат поради любовта си към Православието и Русия “, сподели специалистът.

„ Украинската православна черква на Московската патриаршия завърши своята история по същото време, когато самостоятелна Украйна по модела от 1991 година поставя завършек на историята си “, счита Силантев.

В същото време богословът Роман Лункин счита, че макар взетите решения не е имало „ директен спор сред Руската православна черква и УПЦ, който Западът в действителност е желал “. А епархиите на УПЦ в Крим, Донбас, Запорожие, Херсонска област ще могат сами да дефинират статута си, което значи, че де факто ще бъдат ръководени от Москва.

„ Разделянето на Украйна се реализира “, обобщава специалистът. А реакцията на решението на УПЦ „ единствено ще ускори вътрешното разединение на Украйна и ще форсира разделянето ѝ на части “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР