Канелата е една от най-старите подправки в човешката история. Още

...
Канелата е една от най-старите подправки в човешката история. Още
Коментари Харесай

Лечебните свойства на канелата

Канелата е една от най-старите подправки в човешката история. Още преди 4000 години я познавали в Китай. В Библията също се загатва канелата. Древните египтяни я употребявали в медицината и религията още през 1450 година пр.н.е.. В Гърция тя играела значима роля в ритуалите за Дионис. Използвала се при паметни дейности като кадене за кандило, а драгоценните масла за разтривки и масажи били приготвяни с канела. В античен Рим също я считали за огромна полезност. После още веднъж потъва в забвение и за Европа е преоткрита едвам през Средновековието.

Канелата има успокояващо деяние върху тялото и го зарежда с лечебна сила. Успокояващото деяние е по-силно, а енергодаващото се усеща по-нежно. При мощна възбуденост е добре да се приема канела. Тя възвръща естествения темп на тялото, душата и мозъка. Стимулира кръвообръщението и въздейства удобно върху ритмичното протичане на процесите в тялото. След прекарана болест, канелата форсира възобновяване на организма. Действа добре при кожни заболявания, обезврежда болестотворните причинители в питейната вода. Стимулира храносмилането. Хармонизира мозъчните потоци, мислите стават по-спокойни и по-ясни, покачва се силата на волята и интуицията. Канелата укрепва душeвността като цяло, успокоява и влива позитивна сила. Подходяща е при положения, когато възприятията са комплицирани, изпитване на страхове, рецесия на вярата, при болежка от разлъка. Възстановява изгубената естетика в прочувствения живот.

Канелата е богата на следните микро и макроелементи: витамини (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, PP), калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и селен.

Канелата е потребна за кръвта, създава структурни и регулаторни протеини в костите и оказва помощ за превозването на О2 в кръвта.
Редовната консумация на канела способства за естествения метаболизъм, също така забавя процеса на стареене и предизвиква растежа на нови кафези.

Настърган шоколад и канела са идеално допълнение към кафето.

Подмладяване - Мед с канела може да помогне за поддържане на интензивността и младостта за дълготрайно време. Ако смесите мед и канела в равни пропорции, тогава това ще има позитивен резултат върху умствената активност, концентрацията, паметта. Подобна рецепта ще помогне за възстановяване на всички витални индикатори, повишение на имунитета и повишение на тонуса.

Разбъркайте половин супена лъжица мед в чаша вода, прибавете канела. Пийте заран на празен корем и следобяд, когато всички витални функционалности са понижени.

Който не помни и е заплеснат, би трябвало да използва канела постоянно.

Отслабване - Редовният банкет на примес от мед и канела може да приведе тежестта в норма даже на много тлъст човек.
Ефектът на тази примес върху процеса на намаляване се изяснява с почистващите свойства на канелата и меда.

За да приготвите сместа, изсипете 1 чаена лъжичка канела в една чаша вряла вода. Оставете да ври половин час, след което прибавете 2 чаени лъжички мед. Не се предлага прибавянето на мед в прекомерно гореща вода, защото всички потребни ензими на меда се унищожават при високи температури. Приемайте тази примес на празен корем. Половин чаша се пие заран половин час преди хранене, втората половина - вечер преди лягане.

Астма и бронхит – правете инхалации с водна пара с добавка на 5 капки етерично масло от канела. Освежавайте въздуха в стаята с етерично масло в арома-лампа.

Акне - 1 чаена лъжичка канела и 3 супени лъжици мед се ползват върху лицето като маска. Правете постоянно и стойте по-дълго време. После се измива.

Артрит - Хората с артрит би трябвало да одобряват по 2 супени лъжици мед и 1 чаена лъжичка канела два пъти дневно, смесени в 1 чаша топла вода. Редовният банкет на тази примес оказва помощ за облекчение на болката и даже за изцеление на подценявани положения.

Високо кръвното налягане - вземете 2 чаени лъжички мед и прибавете 1 чаена лъжичка смляна канела. След това разбъркайте до еднородна маса и приемайте по 1 чаена лъжичка три пъти дневно час преди хранене най-малко 10 дни.

Сърдечно-съдови болести - Смес от мед и канела има позитивен резултат върху положението на кръвоносната система. Укрепва стените на кръвоносните съдове, покачва еластичността им, даже в преклонна възраст. Но най-важното е, че тази примес намалява холестерола, което може доста да усъвършенства положението на сърдечно-съдовата система и е отлична профилактика против инфаркти и инсулти. За да намалите холестерола, смесете 2 супени лъжици мед и 3 чаени лъжички канела с 2 чаши топла вода. Приемайте 3 пъти дневно.

Чревни инфекции – разтворете 2 капки канелово масло в чаша топла вода. Пийте по една чаша на всеки 2-3 часа постепенно и на дребни глътки. Освен това дъвчете малко канела (на върха на ножа), като я задържате минимум по една минута, с цел да се образува изобилна слюнка.

Простудни болести – правете топли вани като добавите етерично масло от канела. Пийте по 2-3 пъти на ден парещ билков чай, подсладен с мед, малко лимон и щипка канела.

/tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР