Кандитати на ГЕРБ печелят 14 областни областни града, а тези

...
Кандитати на ГЕРБ печелят 14 областни областни града, а тези
Коментари Харесай

Кой къде печели местните избори

Кандитати на ГЕРБ печелят 14 регионални областни града, а тези на Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) надлежно по 4. Това демонстрират към 7 сутринта.

С изключение на, чиито бюлетини са преброени единствено отчасти, всички останали резултати се оповестяват при 100% обработени гласове.

Вторият тур на локалните избори завърши в неделя с доста близки резултати на съперниците в София, Благоевград и Смолян. Той беше извършен при към момента непосочена от ЦИК изборна интензивност. Социологическата организация „ Алфа рисърч “ допуска, че интензивността е била към 40-42%.

Ето всички резултати по области.
Благоевград
Методи Байкушев от ПП-ДБ завоюва 50,21% в балотаж с Илко Стоянов (47,24%), претендент от предприемчив комитет с поддръжката на ГЕРБ. Досега Стоянов беше кмет, определен от „ ИТН “.
Бургас
Досегашният кмет от ГЕРБ Димитър Николов беше избран отново още на първия тур.
Варна
Благомир Коцев от ПП-ДБ печели с 53,06% в балотаж с досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ (41,52%).
Велико Търново
Досегашният кмет от ГЕРБ Даниел Панов завоюва с 53,20% в балотаж к претендента на ПП-ДБ Йордан Терзийски (42,30%)
Видин
Кандидатът на Съюз на демократичните сили Цветан Ценков завоюва с 57,28% против претендента на ГЕРБ Александър Матеев (39,92%). Ценков е кмет на Видин от 2019 година
Враца
Кандидатът на ГЕРБ беше определен още на първия тур – това е Калин Каменов, получил 67,01%.
Габрово
Кандитатката на ГЕРБ Таня Христова печели с 66,58% в балотаж с претендента на „ Възраждане “ Даниел Петров (28,86). Това ще бъде четвъртият мандат на Христова.
Добрич
Йордан Йорданов, който е повдигнат от локална коалиция с присъединяване на ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори" и ВМРО-БНД печели с 50,72% след балотаж с претендента на ГЕРБ Красимир Николов (45,04%).

Йорданов е кмет на града от 2015 година Тогава той беше определен от листата на Реформаторския блок, а 4 години по-късно завоюва за повторно изборите като претендент на съвсем същата локалната коалиция (без Има Такъв Народ, която още не съществуваше, и без ВМРО-БНД), която го издигна и през 2023 година
Кърджали
Кандидатът на Движение за права и свободи Ерол Мюмюн беше определен още на първия тур с 60,25%.
Кюстендил
Кандидатът на Партията на зелените Огнян Атанасов беше определен с 68,63% в балотаж с Петър Паунов от локална коалиция, доминирана от ГЕРБ (29,61%).

С това завършват 4 следващи мандата на Паунов, в които той беше избиран от дясна коалиция, доминирана от Съюз на демократичните сили и Национална движение „Симеон Втори".
Ловеч
Кандидатът на „ ИТН “ (ИТН) и „ Български напредък “ Страцимир Петков завоюва с 51,76% в балотаж с претендента на ГЕРБ Валентина Недялкова (45,60%).

Между двата тура Петков беше подсилен и от Българска социалистическа партия, ПП-ДБ, Вътрешна македонска революционна организация и Левицата. Това му разреши да навакса 11-те % разлика, каквато имаше с кандидатката на ГЕРБ. Досегашният кмет на Ловеч е Корнелия Маринова от ГЕРБ.
Монтана
Кандидатът на ГЕРБ-СДС Златко Живков завоюва изборите още в първия тур. Той е закрепостен кмет на Монтана от 1999 година Това ще бъде седмият му мандат.
Пазарджик
Кандидатът на ПП-ДБ Петър Куленски завоюва с 53,94% против претендента на „ Новото време “, подсилен от ГЕРБ – Тодор Попов (43,95%). Попов беше закрепостен кмет от 2007 година
Перник
Кандидатът, подсилен от ГЕРБ – Станислав Владимиров беше избран отново още на първия тур със 79,32%.
Плевен
Кандидатът на ГЕРБ Валентин Христов завоюва с 63,62% против Георг Спартански (33,51%), който с това гласоподаване завършва двата си мандата като кмет, определен от коалиция, доминирана от Съюз на демократичните сили.
Пловдив
Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров беше избран отново с 54,15% след балотаж с Ивайло Старибратов (41,68%) от ПП-ДБ.
Разград
Кандидатът, подсилен от Българска социалистическа партия – Добрин Добрев завоюва изборите с 54% след балотаж с претендента на ПП-ДБ Мирослав Грънчаров (42,98%). До този миг и двамата съперници бяха заместник-кметове.
Русе
Кандидататът на Българска социалистическа партия Пенчо Милков беше избран отново с 63% след балотаж с Иван Иванов от ГЕРБ (31,58%). Милков е кмет на града от 2019 година
Силистра
Независимият претендент, подсилен от Българска социалистическа партия – Александър Сабанов завоюва изборите с 56,21% след балотаж с Ивелин Иванов от ГЕРБ (41,27%).
Сливен
Кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев завоюва изборите с 59,33% след балотаж с Пламен Стоянов от „ Пряка народна власт “ (37,89%). Това ще бъде трети мандат за Радев.
Смолян
Кандидатът на ГЕРБ Николай Мелемов завоюва изборите с 48,63% след балотаж със Стефан Сабрутев (47,47%). Мелемов е кмет от 12 години и това ще бъде четвъртият му мандат. Двамата претенденти бяха съперници и през 2015 и 2019 година Сабрутев беше регионален шеф на Смолян по време на служебните държавни управления.
София
Васил Терзиев от ПП-ДБ води с 48,17% пред Ваня Григорова с 46,92%, издигната от леви, комунистически и националистически партии. Данните са от 99,78% обработени протоколи към 7.00 часа в понеделник.
Стара Загора
Кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров завоюва още на първия тур с 55,64%.
Търговище
Кандидатът на ГЕРБ Дарин Димитров завоюва още на първия тур с 69,09%
Хасково
Кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев завоюва с 60,37% след балотаж с самостоятелния претендент Николай Ставрев (37,37%). Дечев е кмет от 2019 година
Шумен
Кандидатът на Българска социалистическа партия Христо Христов завоюва със 71,38% след балотаж с Георги Колев от ГЕРБ (25,88%).
Ямбол
Кандидатът на „ Пряка народна власт “, подсилен от ГЕРБ – Валентин Ревански е избран отново със 79,15% още в първия тур.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР