Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да

...
Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да
Коментари Харесай

Олаф Шолц: Няма преки пътища за членство на Украйна в ЕС

Кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз не може да бъде ускорена макар съветската инвазия, съобщи немският канцлер Олаф Шолц, представен от Агенция Франс Прес. Той добави, че Европа би трябвало да откри " бърз и прагматичен " метод да помогне на Киев.

" Няма директни пътища към Европейски Съюз и изключение за Украйна би било незаслужено по отношение на страните от Западните Балкани, които също се стремят към участие ", съобщи Шолц.

През октомври предходната година, на среща на върха в Словения, водачите на Европейски Съюз единствено потвърдиха своя " ангажимент към процеса на разширение " в изказване, което разочарова шестте кандидатки за участие - Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на съответен график.

" От години те организират интензивни промени и се приготвят за присъединение. Въпросът не е единствено в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече от всеки път тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес ", сподели той. Канцлерът съобщи, че ще взе участие в срещата на върха на Европейски Съюз в края на май " с ясното обръщение, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз ".

Той прикани и за други способи за подкрепяне на Украйна в кратковременен проект.

Думите на Шолц провокираха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува " второкласното отношение " към Украйна в " някои столици на Европейски Съюз ".

Президентът на Франция Еманюел Макрон също съобщи, че ще са нужни " десетилетия ", с цел да може претендент като Украйна да се причисли към Европейски Съюз, и предложи построяването на по-широк политически клуб отвън съюза, който би могъл да включва и Англия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР