Кандидатстването по програмата за енергийно обновяване на обществени сгради стартира

...
Кандидатстването по програмата за енергийно обновяване на обществени сгради стартира
Коментари Харесай

Санирането на обществени сгради се финансира с 408 млн. лв.

Кандидатстването по програмата за енергийно възобновяване на публични здания започва от през днешния ден. Тя се финансира с над 408 млн. лева с Данък добавена стойност от Плана за възобновяване, а със средствата ще могат да бъдат санирани административни здания на териториите на общините, както и здания за публично обслужване в региона на културата, изкуството и спорта, които са общинска или държавна благосъстоятелност.

Регионалното министерство чака с наличния запас да бъдат актуализирани 600 здания. Крайният период за банкет на документи е 28 април 2023 година

Ресорното ведомство разгласява насоките и документите за кандидатстването. Бюджетът на програмата е разпределен по типове здания, като максимален % от него (70%) е очакван за административни здания, а по 15% са средствата за сгради за просвета, изкуство и спорт. Недопустими са спортни и детски площадки, физкултурни салони, учебни спортни бази и хижи.



Средствата за авансово разпределени, като общините са групирани в три групи, съгласно размера. 10-те най-големи градски общини ще разполагат с малко над 98.5 млн. лева Други 215 общини, попадащи в дефиницията за селски регион ще получат над 150.6 млн. лева, а останалите 40 градски общини – над 91.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Допустими претенденти за даване на средства по процедурата могат да бъдат общински и регионални администрации, както и министерства или различен обществен орган, притежател на съответната обществена постройка (централни и териториални администрации).

След санирането държавните и общински здания би трябвало да доближат клас на енергопотребление „ В “. Изключение има за здания - културни полезности,  включени в обсега на Закона за културното завещание. За някои от тях е възможно и достигането до по-нисък енергиен клас, с цел да не води санирането до нарушение на архитектурните и художествени характерности на този вид здания. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка постройка да реализира най-малко 30% икономисване на първична сила.

Документи се подават напълно по електронен път, посредством попълване на електронен формуляр за кандидатстване и подаване на придружителните документи посредством Информационната система за МВУ, посредством модула „ Е-кандидатстване “. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндържавно саниране саниране на здания стратегия за саниране Министерство на районното развиване и благоустройството ПоследниНай-четениГрадоустройство 28 Санирането на публични здания се финансира с 408 млн. лева Градоустройство 40 Контролът върху професионалните домоуправители се стяга Политика 432 Отстъпката за горивата продължава и след Нова година Пазар на труда 424 От 6 до 16 хиляди: Какви заплати получават топ мениджърите в България Компании 2639 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2267 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2138 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Транспорт 1572 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР