Кандидатката за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли претърпя

...
Кандидатката за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли претърпя
Коментари Харесай

Ники Хейли претърпя смущаващо поражение на първичните избори в Невада

Кандидатката за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли претърпя смущаващо проваляне на първичните избори в щата Невада, получавайки по-малко гласове, в сравнение с бяха бюлетините, в които поддръжниците на някогашния президент Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския бяха избрали отметка " никой от посочените претенденти ", съобщи Ройтерс, като се базира на компанията за социологически изследвания " Едисън рисърч " (Edison Research).

Хейли, последната останала съперничка на водещия в конкуренцията за президентската номинация Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския, бе единствен претендент от партията на вчерашните първоначални избори в Невада, защото Тръмп не бе включен в изборните описи.

Президентът Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в с лекост завоюва първичните избори за президентска номинация на Демократическата партия в щата Невада, откакто в събота спечели убедително и в първичните избори на партията си в щата Южна Каролина.

Очаква се на следващия ден Тръмп да си обезпечи поддръжката на всички 26 делегати на Републиканската партия от щата Невада на настрана партийно кандидатпрезидентско заседание. Тръмп е все по-близо до спечелването на президентската номинация на партията след следващи победи на първичния избор в щатите Айова и Ню Хемпшир. 

Бившият президент не взе участие във вчерашните първоначални избори, които нямат никаква тежест във връзка с конкуренцията за номинация на Републиканската партия. От своя страна Хейли няма да бъде включена в гласуването на утрешното кандидатпрезидентско заседание на републиканците.

На вчерашните първоначални избори републиканските гласоподаватели можеха да отбележат в бюлетините си " никой от тези претенденти ". При преброени съвсем две трети от гласовете Хейли имаше едвам 33 % поддръжка, а отметката " никой от посочените претенденти " беше определена в 60 % от бюлетините, сочат данни на " Едисън Рисърч ", представени от Ройтерс.

Утрешното конкурентно кандидатпрезидентско заседание на републиканците е проведено от партийното придвижване в Невада, което мощно поддържа Тръмп. С присъединяване единствено на някогашния президент в гласуването той съвсем несъмнено ще си подсигурява победа и по този метод ще получи гласовете на всичките 26 делегати на щата при Националната конференция на Републиканската партия през юли, когато партията публично номинира своя претендент за президентските избори.

Гласоподавателите могат да вземат участие както в първичните избори, провели се през вчерашния ден, по този начин и в утрешното партийно заседание, отбелязва Ройтерс.

Конкуриращите се способи за избор на президентска номинация на републиканците в Невада са в следствие от спора сред щатската Републиканска партия, ръководена от съдружници на Тръмп, и щатски закон от 2021 година, съгласно който за избирането на президентска номинация би трябвало да бъдат създадени първоначални избори.

Партийните кандидатпрезидентски събрания се провеждат от политически партии и придвижвания на щатско ниво, а не от самия щат, и подкрепящата Тръмп Републиканска партия на Невада реши да се придържа точно към този способ при избора на президентската номинация. Подобни партийни събрания по принцип се провеждат и на ниво окръзи, сектори или региони. По време на тях участниците се разделят на групи съгласно претендента, който поддържат, като вземат решение гласовете на какъв брой делегати получава всеки един кандидат.

При визитата си в Невада предходната седмица някогашният президент прикани гласоподавателите да подценен първичните избори и да гласоподават единствено на утрешното заседание, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР