Кандидатката за главен прокурор на ЕС от Румъния Лаура Кьовеши

...
Кандидатката за главен прокурор на ЕС от Румъния Лаура Кьовеши
Коментари Харесай

Българските евродепутати не гласуваха за главен прокурор на ЕС

Кандидатката за основен прокурор на Европейски Съюз от Румъния Лаура Кьовеши печели вота и в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент.

Кьовеши получи 26 гласа, съперникът ѝ от Франция Жан-Франсоа Бонер – 22, а германецът Андрес Ритер – 1. Единственият български народен представител в залата бе Емил Радев, като заместник-член на комисията. Той има право на глас единствено в случай че замества някой от сътрудниците си, какъвто не беше казусът през днешния ден. Колегите му Асим Адемов, Сергей Станишев и Филиз Хюсменова бяха заместени от евродепутати от други страни членки.

Вчера румънката завоюва вота и в комисията по бюджетен надзор. Сега двете комисии ще изпратят писмо до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което ще го уведомят за решението си.

Според депутата Емил Радев няма да се стигне до избор в пленарна зала, а непосредствено ще се договаря със Съвета. Там обстановката се оказва по-сложна, защото при вота предходната седмица той сложи преди всичко Бонер, а на второ с идентичен резултат – Кьовеши и Ритер.

При вчерашното си чуване Лаура Кьовеши съобщи, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата: "През цялото време в цялата си активност бях самостоятелна и съблюдавах законодателството. Резултатите ми приказват за мен. В работата ни с сътрудниците разследвахме членове на всички партии, а освен на една. Разследвахме и богати хора с авторитетни позиции и това беше, тъй като бяхме самостоятелни. Много е значимо да кажа, че независимостта беше обезпечена от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се проверява корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е доста значимо да има самостоятелност ".

Единствено Кьовеши от всички претенденти получи овации.

Същевременно ѝ бяха отправени много остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тракане по банките. Един от тях я попита получавала ли е премия от Централно разузнавателно управление на САЩ, на което тя отговори, че има премия от "Сикрет сървис " за отбраняване на фискалната сигурност, битката против фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско поданство за това. Други евродепутати обаче обявиха, че не имат вяра на нито една дума от отрицателната акция против нея и я поздравиха за проявения кураж, съобщи БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР