Кандидатите за водачи ще се явяват на изпити по теория

...
Кандидатите за водачи ще се явяват на изпити по теория
Коментари Харесай

Край на безкрайното явяване на шофьорски изпити

Кандидатите за водачи ще се явяват на изпити по доктрина и процедура не повече от четири пъти в границите на шест месеца, след което ще минават ново образование. Това са част от ограниченията, които министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков показа по време на полемика за сигурността на придвижването по пътищата, която се организира през днешния ден в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Форумът е част от акцията „ Карай мъдро – стигни жив! “ на медийната платформа „ 24 часа “.

„ Крайно време е да спрем единствено да обсъждаме по какъв начин ще се оправим с този въпрос. Необходимо е да предприемем съответни дейности, с цел да решим по безапелационен метод проблемите с пътната сигурност “, съобщи министър Георги Гвоздейков. Той разгласи, че са готови промени в Наредбите 37 и 38, които следва да бъдат оповестени за публично разискване. Основните промени са свързани със доста облекчение на административната тежест за образователните центрове, както и дигитализиране на огромна част от услугите и дейностите, свързани с образованието на водачите.

За да се подсигурява, че след края на образованието претендентите са задоволително готови и са придобили нужните познания, умения и държание се трансформират изискванията и реда за осъществяване на изпитите.

Отпадат хартиените образователни картони и дневници. „ Ще бъде построена система, която ще разреши да се водят електронни образователни дневници и картони на образованието по доктрина и процедура “, изясни министър Гвоздейков. В електронния дневник за теоретичното образование се отразяват датите и часовете за всяка група, преподавателя, провел образованието, преподадените тематики, наличията и отсъствията на претендентите. Това ще обезпечи опция за недопускане до изпит на претенденти, които не са участвали на нужния брой часове за всеки модул.

Електронният образователен картон за практическото образование ще съдържа информация за извършените образователни часове, дата и час на осъществяване, маршрут, по който е извършено образованието, и изминатите километри.

Удостоверенията на преподавателите също ще се издават в електронен тип. Проверката за съществуване на техническите прегледи и психическа валидност също ще се прави електронно, защото тези данни се съдържат в осведомителната система и не е належащо да се дават хартиени документи.

След измененията всеки претендент за лидер ще има достъп до осведомителната система, с цел да се осведоми когато и да е за стадия на образованието му, както и за взетите часове. Предвидено е видеозаписите от практическите изпити да се съхраняват за 24 месеца, а при положение на подадена тъжба – три месеца след привършване на производството.

Кандидатите за водачи няма да дават документ за приключено обучение при записване на образование. Премахва се задължението за полагане на вътрешен научен и на практика изпит.

Заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков, който също взе участие в полемиката, добави, че осведомителната система ще обезпечи опция на чиновниците на ИА „ Автомобилна администрация “, които реализират надзор на активността на образователните центрове, да разполагат с цялата информация когато и да е.

„ Техническата редовност на транспортните средства също има значително значение за равнището на пътната сигурност. Към момента са налице благоприятни условия да се манипулират данните от техническия обзор и коли да се позволяват на пътя без действително да са минали прегледа “, означи министър Георги Гвоздейков. „ За да спрем това още през октомври предходната година направихме промени в наредбата за техническите прегледи. Те плануват резултатите от всички измервания на транспортните средства да постъпват автоматизирано по време на прегледа в системата на ИА „ Автомобилна администрация “, посочи транспортният министър. Срокът за свързването на всички пунктове към системата е до 22 юли 2024 година, а след тази дата пунктовете, които не са създали съгласуваност, няма да могат да правят своята активност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР