Кандидатите за шеф на КПКОНПИ ще се проверяват за принадлежност

...
Кандидатите за шеф на КПКОНПИ ще се проверяват за принадлежност
Коментари Харесай

И бивши агенти на ДС ще могат да са начело на КПКОНПИ?

Кандидатите за началник на КПКОНПИ ще се ревизират за принадлежност към Държавна сигурност. Това обаче няма да е спънка за заемане на поста. Това реши парламентарната Комисия за противопоставяне на корупцията. От Движение за права и свободи желаеха, в случай че се откри такава принадлежност, претендентът да бъде разгласен за неспособен да заеме поста. От Демократична България и Политическа партия акцентираха, че това би трябвало да се уреди в закон за лустрацията и не поддържаха предлагането. Александър Несторов от Движение за права и свободи попита: " Тоест, вие казвате, че няма да предложите лица с принадлежност към Държавна сигурност? "

Не мина и предлагането на Движение за права и свободи претендентът да показа документ за психическа валидност. Приети бяха правила по какъв начин ще протече чуването на претендентите. И НПО-та ще могат да изричат мнения за номинираните претенденти. От Движение за права и свободи желаеха шефът на Антикорупционната комисия да се избира с квалифицирано болшинство и приканиха ръководещите да се обединят. Желанието на ръководещите е за битка с индивида, сподели Александър Несторов. Според него в тази ситуация става въпрос за индивида.

След съвещанието на комисията ръководителят Михал Камбарев отговори по този начин на въпроса на News.bg дали ще е проблематично, в случай че някой от претендентите за началник на КПКОНПИ се окаже с принадлежност към Държавна сигурност, откакто съгласно разпоредбите, гласувани през днешния ден, това е единствено с осведомителен темперамент: " Няма по какъв начин да бъдем изобретателни ". В противоположен случай трябвало да се трансформира закона за КПКОНПИ. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР