Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са дееспособни български граждани

...
Кандидатите за съдебни заседатели трябва да са дееспособни български граждани
Коментари Харесай

Общинският съвет в Шумен открива процедура за избор на съдебни заседатели към Шуменския окръжен съд за мандат 2023 – 2026 г

Кандидатите за правосъдни заседатели би трябвало да са дееспособни български жители на възраст от 21 до 68 години с сегашен адрес в община, която попада в границите на правосъдния регион на съда, за който аплайват.

Те би трябвало да имат приключено минимум приблизително обучение, да не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията и да не страдат от психологични болести. Не могат да бъдат правосъдни заседатели лица, които са правосъдни заседатели в различен съд или, в случай че са такива, да заявяват пред Общински съвет Шумен, че в случай че бъдат определени, ще подадат молба за овакантяване в съда, в който мандатът им към момента не е изминал до датата на полагане на клетва пред Шуменския областен съд. Кандидатите не могат да са: общински съветници от правосъдния регион, за който са избрани; в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; на работа в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който са избрани; правосъдни заседатели за повече от два поредни мандата към Шуменския областен съд.

Необходимите документи, които следва да подадат претендентите за правосъдни заседатели до Общински съвет Шумен са: молба свободен текст, в която наложително би трябвало да бъдат вписани телефонен номер за противоположна връзка, както и имейл на кандидата; подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от дипломата за приключено образование; здравно уверение за това, че претендентът не страда от психическо заболяване; две рекомендации и данни за контакт с двете лица, които са създали рекомендациите, към които общинските съветници да се обръщат за спомагателна информация по препоръките; мотивационно писмо; документално съгласие; декларация за липса на събитията по член 67, алинея 3 от Закона за правосъдната власт; документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година.

Обстоятелството по член 67, алинея 1, т. 4 от Закона за правосъдната власт – за това, че претендентът не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията, се открива служебно от комисията и не е належащо претендентите да показват удостоверение за съдимост.

В случай, че претендентът за правосъден заседател в Шуменския областен съд е правосъден заседател в различен съд, той би трябвало да заявява пред Общинския съвет в Шумен, че в случай че бъде определен, ще подаде молба за преустановяване на пълномощията му в съда, в който мандатът му не е изминал, преди полагане на клетвата като новоизбран правосъден заседател в Шуменския областен съд, с оглед условията на член 33, алинея 2 от Наредба № 7 за правосъдните заседатели. Проверката за това, дали е извършил това свое обвързване, следва да бъде осъществена от комисията, основана по реда на член 68Д от Закона за правосъдната власт.

Срокът за подаване на документите от претендентите за правосъдни заседатели е от 1 юни 2022 година до 20 юни 2022 година, в това число на гише №3 в постройката на Община Шумен.

Комисията за избор на правосъдни заседатели ще организира чуване на претендентите в обществено съвещание на 12-ти и 13-ти юли 2022 година, като за него ще бъдат известени всички претенденти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР