Кандидатите за народни представители са 6100, 418 - за ЕП.

...
Кандидатите за народни представители са 6100, 418 - за ЕП.
Коментари Харесай

ЦИК: Над 6000 са кандидатите за депутати в НС

Кандидатите за народни представители са 6100, 418 - за Екологичен потенциал. Това заяви представителят на Централната изборна комисия Росица Матева по време на постоянния брифинг по подготовката на вота на 9 юни, предава Българска телеграфна агенция.

1826 претендентите за Народно събрание са дами, 4274 - мъже, добави Матева. 1506 се кандидатират в два региона. Продължава заличаването на регистрации на кандидатите за народни представители.

В изборите за Европейски парламент претендентите остават 418, дами са 131, а мъже - 287, сподели още тя. По думите ѝ от всички претенденти и в двата типа избори, които са общо - 6518, от тях - 332 са претенденти и в двата избора.

Според окончателните изборни описи в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласоподават 6 138 050 гласоподаватели, а за Народно заседание - 6 593 275 гласоподаватели, заяви Росица Матева.

Организацията върви обикновено, съобщи представителят на ЦИК. Днес последно дадохме позволение да бъдат изнесени от склада последните машини, които ще се употребяват в най-близките страни за гласоподаване отвън страната. Машините за гласоподаване в страната сега се конфигурират в склада и в четвъртък и петък ще бъдат доставени до изборните пространства в страната, с цел да бъдат предадени в събота на секционните изборни комисии (СИК) и готови за гласоподаване, изясни Матева.

Избирателните секции в страната са 12 898 - техният брой ще се трансформира, тъй като ще се образуват секциите в лечебни заведения, места за задържане и други обществени институции. От тези 12 898 секции с преносима секционна изборна комисия ще се гласоподава в 322. В 9346 ще се гласоподава с машини. Извън страната секциите не престават да бъдат 769, като в 245 от тях ще се гласоподава с машини. В 151 от тях ще се гласоподава единствено за Народно заседание, а с 94 машини ще се гласоподава и за двата избора, сподели още Росица Матева.

Адресите на изборните секции за гласоподаване отвън страната са оповестени на интернет страницата на Министерството на външните работи.

Много е значимо да обърнем внимание на всички членове на секционни изборни комисии и в страната, и отвън нея да прочетат методическите инструкции, оповестени на интернет страницата на ЦИК. На уеб страницата на ЦИК е дадена опция на членовете на СИК да видят разнообразни разновидности на годни и невалидни хартиени бюлетини, изясни Росица Матева.

Видеонаблюдение и видеозаснемане ще има в 11 635 секции.

8 юни е ден за размисъл и не трябва да има никаква пропаганда по отношение на изборите, напомни тя.

Обръщаме внимание на гласоподавателите, че обществените мрежи не съставляват медийна услуга по смисъла на Изборния кодекс и молим да не бъдат изпращани тъжби и сигнали, свързани с изявления в тези обществени мрежи, защото нямаме право да контролираме изявленията в обществените мрежи, разяснява Матева.

В Общинска изборна комисия Панагюрище съставът на СИК заради работата, на която беше разгласен изборът за нереален, е заменен по предложение на партиите и обединенията и са назначени нови членове в тази СИК, сподели още представителят на ЦИК.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР