Кандидатите за народни представители проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и

...
Кандидатите за народни представители проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: Ако имаме 4-годишен мандат, средната брутна работна заплата ще бъде 3000 лева

Кандидатите за народни представители проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и Кристина Петкова от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ разясниха приходите, цените и инфлацията в избирателен спор по Нова телевизия

„ Когато приказваме за равнищата на беднотия, би трябвало да кажем, че исторически постоянно сме били най-бедни в Европа. Това е наклонност, която можем умерено да обърнем. От 2 години насам приходите в хазната са се нараснали с над 15 милиарда лева В момента имаме рекордно ниска безработица, даже дефицит на работна мощ. С последната актуализация на пенсиите ние повдигнахме стандарта на живот на пенсионерите “, съобщи Кристина Петкова.

„ От 2 години България е спряла развиването си. Тя се намира в някакъв обаян кръг, до който ни докара „ Промяната “. Разделението в обществото е реалност, липсват полезности, цените са извънредно високи. Разговорът в България, който се водеше преди, за тъждество, свободи и реализиране на национални цели, се върна с 30 години обратно – към този момент приказваме за самун, кашкавал и сирене, за беднотия и инфлация. Това би трябвало да спре “, отговори проф. Костадин Ангелов.

Обезценяването на парите и борбата с инфлацията

„ Когато приказваме за пенсии, е безусловно обикновено те да бъдат повишавани. Но би трябвало да дадем явен отговор от кое място идват средствата и кой заплаща сметката. Аз съм извънредно обезпокоен от отчета, който ще изкара Министерството на финансите. Всичко се насочва натам, че в Европа има война. Нека да кажем истината за войната. Процентът на инфлация в България, този в еврозоната и този в Европейски Съюз при започване на войната – февруари предходната година: в България тогава инфлацията е била 9.6%, в еврозоната е била 5.2%, в Европейски Съюз – 5.6%. Което значи, че повода за инфлацията в България тогава е неналичието на кадърно ръководство “, уточни проф. Ангелов.

„ И преди войната равнищата на инфлацията, развиването на пазарна стопанска система и растежът на приходите ни са в директна взаимозависимост от функциониращите институции и регулатори. Ние сме поредна година с неработеща Комисия за защита на конкуренцията. Комисия, която е извънредно компрометирана в актуалната си същност и с изминал мандат. Не сменихме състава, тъй като нямаше болшинство в Народното събрание “, отговори Петкова. „ Не можем да виним за всичко 7-месечно ръководство при завещани 12 години безпорядък “, добави тя.

Какви ограничения оферират партиите против инфлацията?

„ На първо място би трябвало да има постоянен кабинет и изпреварващ растеж на приходите. Досегашната процедура минималната работна заплата да се записва от Министерски съвет, е неприемлива и надълбоко стопански неправилна. Европейската инструкция, която дефинира нивата на МРЗ, планува напълно друг механизъм за нейното образуване. МРЗ ще бъде 50% от междинната работна заплата при 3% недостиг “, сподели Петкова.

А от ГЕРБ-СДС показаха и точни цифри. „ Ако имаме 4-годишен мандат, междинната брутна работна заплата в обществения бранш ще бъде 3000 лева, което значи МРЗ от 1500 лева, 1200 лева ще бъде междинната пенсия. 240 милиарда лева ще бъде Брутният вътрешен продукт “, означи проф. Костадин Ангелов.

Петкова назова ГЕРБ-СДС “продавачи на фантазии ”.

„ Ние сбъдваме фантазии, не ги продаваме “, отговори й Ангелов.

Ще влезе ли България в дългова серпантина?

От ГЕРБ-СДС предвиждат дълг от 15 милиарда лв.. „ Ще забележим потребност от изтегляне на дълг от 15 милиарда лева – по този начин го считат нашите финансисти. Това значи, че държавното управление на „ Промяната “ е задължило идващите генерации да заплащат годишен дълг от 15 милиарда А това значи 500 млн. лихви “, сподели Костадинов.

От ПП-ДБ заподозряха нечиста сделка. „ Това е спекулативна сметка, защото, в случай че пренесем числата не като безспорни стойности, а като условен дял по отношение на равнищата на инфлацията преди и в този момент – в действителност се получава един и същи % на дълга “, уточни Петкова и добави, че съгласно последните данни на Национален статистически институт в техния коригиращ отчет – Брутният вътрешен продукт е повишен с 3,4%.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР