Кандидатите за главен асистент, доцент и професор ще трябва да

...
Кандидатите за главен асистент, доцент и професор ще трябва да
Коментари Харесай

Доцентите и професорите ще отговарят на единни изисквания

Кандидатите за основен помощник, доцент и професор ще би трябвало да дават отговор на минимални условия, които ще важат за всички университети и научни организации в страната. Изискванията ще бъдат избрани по-късно.

Това взеха решение депутатите при окончателното приемане на част от поправките в Закона за развиването на университетския състав, които се чака да бъдат гласувани напълно в петък.

Целта е да се предотврати безразборното произвеждане на доценти и професори през последните години, в които беше обещано право на университетите да дават научни степени и да назначават на научни длъжности по свои вътрешни правила. Преди това системата беше централизирана.

Според новите правила университетите резервират правото да сформират научни журита, които да присъждат научни степени. Кандидатите обаче ще се правят оценка по единни минимални условия, които ще са избрани на национално равнище и ще са записани в правилника за използване на закона. Научните организации могат да вкарват и свои спомагателни правила. централизираните индикатори са наукометрични, които отразяват научните достижения или достижения в художествено-творческата или спортната активност, и такива, които отразяват достижения в преподавателската активност.

Поправките в закона плануват и наказания при открито плагиатство. За такива нарушавания отсега нататък се планува лишаване на научната степен и освобождение от съответната служба. Санкции ще има и за университетите и научните институции, които позволяват такива нарушавания. Тези разпореждания би трябвало да бъдат гласувани от депутатите в петък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР