Кандидатите за директори на всички видове институции в системата на

...
Кандидатите за директори на всички видове институции в системата на
Коментари Харесай

МОН въвежда нови правила в конкурсите за директори на училища

Кандидатите за шефове на всички типове институции в системата на предучилищното и учебното обучение ще пазят идея за стратегическо ръководство на институцията за три години напред.

Това е планувано в план на наредбата за осъществяване на състезанията за заемане на длъжността " шеф “, оповестена за публично разискване, съобщава  Министерство на образованието и науката.

По време на отбраната ще се правят оценка уменията на претендента да показа писмената си идея синтезирано и да аргументира предложенията си. Ще се преценя до каква степен неговата визия подхожда на спецификата на институцията и дали за постигането й се регистрират нужните запаси - финансови, интелектуални, човешки. Оценяването включва също мотивация за заемане на длъжността, умения за работа в екип, настройка за рационализиране, както и информационни умения.

До показване на идея ще се позволяват единствено претенденти, получили най-малко 30 точки от първия стадий на състезанието, който е писмен. Той включва тест от 50 въпроса. От тях 40 са с три разновидността на отговор, от които единствено един е правилен, а 10 са със свободни отговори. Ще се изисква и решение на четири проблема от области, свързани със спецификата на институцията – учебно заведение, детска градина, център за поддръжка на личностното развиване или друго звено.

С въпросите от теста ще се ревизира съществуването на стратегическа и управническа подготвеност, в това число административна и правна просвета, умения за обмисляне, образуване и надзор, за ръководство на запаси. Ще се регистрира и обществената и гражданска подготвеност на претендента.

Писменият изпит е неизвестен, като всеки претендент попълня формуляр за персонални данни, който се запечатва. Бланките от писмения изпит дружно с дребния плик се слагат в огромен, който също ще се запечатва.

Окончателният резултат на всеки претендент се образува като общ брой от резултатите от писмения изпит и от отбраната на концепцията. Максималният резултат е 100 точки – 50 от писмения изпит и 50 от отбраната на концепцията.

Целта на новите правила е да подсигуряват, че шефове на държавните и общинските институции в системата на предучилищното и учебното обучение ще стават мощно стимулирани експерти с нужните качества и умения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР