Кандидатите за директори на училища и детски градини ще се

...
Кандидатите за директори на училища и детски градини ще се
Коментари Харесай

Кандидатите за школски директори – на изпит в 2 тура

Кандидатите за шефове на учебни заведения и детски градини ще се явяват на писмен и вербален изпит. Това планува план на разпоредба на Министерството на образованието. Причината – сигнали за липса на бистрота при назначения, оповестява Нова телевизия.

ПРоектонаредбата на МОН е пусната за публично разискване.

Промените плануват изпитът  на претендентите за шефове да бъде в две елементи. Първата – въпроси от отворен и затворен вид, втората – показване на  3 годишна идея за ръководство.

Писменият изпит, който ще включва и въпроси с отворен отговор, ще дава 50 точки. Минимумът, с цел да бъде взет, е 30 точки. 50 точки дава и за отбраната на идея.

“Предвидили сме оценяването да е по доста ясни критерии, тъй че да няма комисията доста опция да не ги съблюдава. Да има опцията да оцени освен знанията, само че и компетентностите като лидерски качества, умения за връзка, обществена просветеност, гражданска подготвеност ”, разясни Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието.

Именно липса на точни критерии за отбраната вижда като пропуск дългогодишният шеф Диян Стаматов.

“Как комисията ще извърши самото оценяване, с цел да бъде то оптимално обективно и да няма подозрения, че комисията авансово не се е наговорила.Тъй като се отделя 50/50  точки за теста и за събеседване, доста е значимо да има справедливи и транспарантни критерии ”, сподели той. Според него наредбата би трябвало да бъде осъвременена, тъй като “тя преповтаря това, което се случва през 1993 година с показване на една идея, която в съответния случай е 3 годишна ”, разясни Стаматов.

В комисиите, които ще правят оценка ще вземат участие двама членове на МОН, двама на Регионално ръководство обучение и един от публичния съвет на учебното заведение.

Предложението на шефовете е към тази комисия да бъде прибавен и шеф в дадена област, който да прави оценка без значение.

И още,  назначените шефове да минават през образование от МОН.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР