Кандидатите на ГЕРБ, БСП и Има такъв народ в Пловдив

...
Кандидатите на ГЕРБ, БСП и Има такъв народ в Пловдив
Коментари Харесай

Двама са малко, трима са много за мандатите в Пловдивско 

Кандидатите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ИТН в Пловдив област се усещат като в играта „ Двама са малко, трима са доста “ при разпределението на депутатските мандати. Това сочат изчисленията съгласно системата на ЦИК за пресмятане на подреждането в класацията за Народното събрание.

Според резултатите от вота в неделя най-вече гласове – 31 683, в региона е спечелила партията на Бойко Борисов. Втора е Българска социалистическа партия с 26 101 гласа, а трети са Има Такъв Народ с 23 749. Следват Движение за права и свободи - 10 833, Демократична България – 6044 и Изправи се!Мутри вън! - 5748 гласа.

Сметката на ЦИК дефинира съгласно така наречен квота на Хеър летва от 9469 гласа за всеки един от 11-те мандата в Пловдив област, а другите бройки, които не стигат за цялостен мандат, се разпределят съгласно остатъка за всяка партия.

Така излиза, че ГЕРБ Пловдив област още веднъж е в губеща позиция, като ще вкара в Народното събрание единствено трима свои представители. Това са Дани Каназирева, Младен Шишков и Данка Люртова. Тук изненадата е, че Шишков, който е събрал голям брой преференции, от четвърти става втори в листата и измества от класирането за Народното събрание третия Йордан Кръстанов.

Въпреки че има близо 5500 гласа по-малко от ГЕРБ, партията на Корнелия Нинова също ще има трима народни представители от региона. Тя праща на депутатските банки Манол Генов, Веска Ненчева и Димитър Георгиев.

С третия си резултат в района ИТН ще разчита на двама свои избраници в Народното събрание. Водачът на листата Тошко Йорданов е първи и в листата на Пловдив град. Ако той избра да влезе от региона, вторият човек на Слави ще е Танер Тюркоглу. При състояние че сценаристът Йорданов избра градската листа, тогава от региона ще влезе и третият в листата Лъчезар Бакърджиев.

Останалите трима политически играчи, прескочили на национално равнище 4-процентовата преграда, които ще изпратят по един собствен дипломат в Народното събрание от Пловдив област са Движение за права и свободи, Демократична България и Изправи се! Мутри вън!

Куриозното е, че гласовете за обединенията на Христо Иванов и Мая Манолова са съвсем на половина от тези на Движение за права и свободи, само че преразпределението на остатъчния избор им „ подарява “ по един мандат в Пловдив област.

Така в Народното събрание влизат още Раманад Аталай /ДПС/, Велизар Шаламанов /ДБ/ и Румен Йончев /ИСМВ/.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР