Кандидатите излизат на сцената в Уисконсин за републиканския първичен дебат за президент

...
Състезавайки се да бъдат водещата алтернатива на фаворита Доналд Тръмп, осем
Коментари Харесай

Състезавайки се да бъдат водещата алтернатива на фаворита Доналд Тръмп, осем републикански кандидати се събраха в сряда вечерта в Милуоки за първия републикански първичен президентски дебат.

Бившият президент не беше на сцената и избра да пропусне събитието в праймтайма. Но въпреки това той ще бъде централна фигура, като модераторите на Fox News Брет Байер и Марта МакКалъм се очаква да притиснат съперниците си да формулират как ще се различават по стил и същност от Тръмп, който държи убедителна ранна преднина в надпреварата.

С по-малко от пет месеца, преди събранията в Айова да стартират процеса на номинация за президент на Републиканската партия, дебатът е критична възможност за кандидатите с по-ниски гласове да се представят на милиони избиратели, много от които тепърва започват да обръщат внимание на надпреварата. Натискът е най-голям за губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който обяви кампанията си през май с голяма фанфара, но оттогава се бори да спечели сцепление и сега се бори да запази статута си на второ място.

Също така на сцената бяха Южна Каролина Сен Тим Скот, бившият посланик на ООН Ники Хейли, биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум, който беше хоспитализиран, след като нарани ахилеса си сухожилие, но въпреки това избра да участва.

Събитието в праймтайма се разгръщаше в момент на равносметка за Републиканската партия.

Тръмп е прекалено ранният фаворит в надпреварата, което повдига сериозни въпроси относно това дали партията ще има много на конкурентни първични избори.

И все пак уязвимостта на Тръмп в общи избори е ясна, особено след четири криминални обвинения, които го обвиняват в съхраняване на секретни документи, заговор за отмяна на изборите през 2020 г. и извършване на тихи плащания на порно актьор и други жени.

В четвъртък Тръмп трябва да пътува до Джорджия, за да бъде повдигнат отново по наказателни обвинения.

И все пак позицията на Тръмп на първичните избори само се увеличи с увеличаването на обвиненията, оставяйки Републиканската партия на път — с изключение на зашеметяващо пренареждане — да номинира кандидат, който да влезе в надпреварата срещу президента Джо Байдън, демократ, в потенциално слаба позиция.

Проучване този месец от Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес-NORC установи, че 64% от американците е малко вероятно да подкрепят Тръмп ако той е номиниран за републиканската партия, включително 53%, които казват, че определено няма да го подкрепят и 11%, които казват, че вероятно няма да го подкрепят през ноември 2024 г.

Дебатът се проведе във форума Fiserv в центъра на Милуоки, арена, която е дом на баскетболния отбор Милуоки Бъкс. Градът също така ще бъде мястото на републиканския конгрес през следващото лято, знак за статута на първостепенно бойно поле на щата.

Националният комитет на републиканците беше определил прагове за гласуване и донори и изискваше от участниците да подпишат клетва за лоялност, за да се класират.

Тръмп отдавна каза, че смята, че би било глупаво да участва, като се има предвид доминиращата му преднина в надпреварата.

Решението му да бойкотира все пак беше удар за мрежата, която го ухажваше частно и публично да се появи. Вместо това Тръмп записа предварително интервю с бившия водещ на Fox Тъкър Карлсън, което беше публикувано в платформата, известна преди като Twitter точно преди началото на дебата като контрапрограмиране.

Дори в отсъствието на Тръмп се очакваше присъствието му да бъде се усети в дебата. МакКалъм даде да се разбере, че ще притисне съперниците му да отговорят на обвиненията на Тръмп, като каза на Vanity Fair, че „ще бъде абсолютно тяхно задължение да се справят“ с тях.

В изявление старши съветникът по кампанията на Тръмп Крис ЛаЧивита заяви, че Тръмп е имал „вече спечели дебата тази вечер, защото всичко ще бъде за него.“

„Всъщност тазвечершното събитие в андеркарда на републиканците наистина дори не трябва да се нарича дебат, а по-скоро прослушване за част от екипа на президента Тръмп в втория му мандат", пошегува се той.

В негово отсъствие кампанията на ДеСантис беше подготвила губернатора на Флорида да бъде главната цел на дебата като фаворит на сцената.

В бележка, изпратена до донори и поддръжници през през уикенда мениджърът на кампанията на DeSantis Джеймс Утмайер каза, че са „напълно подготвени губернаторът ДеСантис да бъде център на атаките“, определяйки надпреварата като „състезание с двама“ за номинацията.

Uthmeier каза, че DeSantis ще се опита да остане над сблъсъка и че неговата „цел в този дебат ще бъде да изложи своята визия за победа над Джо Байдън, за обръщане на американския упадък и за съживяване на американската мечта.“

Също така се очаква да бъде обект на критика Рамасвами, който печели позиции в някои социологически проучвания. Never Back Down, Super PAC, подкрепящ DeSantis, беше посъветвал кандидата да защити Тръмп и вместо това да „вземе чук” на Рамасвами, който наскоро предположи, че федералното правителство може да е замесено в терористичните атаки от 11 септември.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР