Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански от Има такъв

...
Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански от Има такъв
Коментари Харесай

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански е бил заплашен със съобщение

Кандидатът за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански от „ ИТН “ (ИТН) е бил застрашен с телефонно известие. Това сподели той по време на брифинг на партията в Народното събрание в петък.

„ Откажи се или проблемите ти ще стартират незабавно и нямаш визия какъв брой ще бъдат съществени!!! “, написа в известието. Каримански добави, че към този момент е уведомил полицията и че чака от там да разкрият кой стои зад известието.

„ Такъв вид закани са безусловно неприемливи. Продължавам да имам вяра в това, което върша, да не отстъпвам правилата си и да ползвам един единствен стандарт, а не двоен критерий “, сподели още Каримански.

По време на брифинга ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов сподели, че съгласно него заканите са по отношение на процедурата за избор на шеф на Българска народна банка, както и че сходни похвати са от „ мутренските времена “.

„ Знаете кои стоят от едната страна в кандидатурата за Българска народна банка, от другата страна е господин Каримански “, сподели още Йорданов.

Другата публично издигната кандидатура е тази на ръководителя на парламентарната група на съдружния сътрудник на Има Такъв Народ в ръководството „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров .

Заплахата беше коментирана и от премиера Кирил Петков . Той сподели, че е разговарял персонално с вътрешният министър Бойко Рашков за случая, който е „ най-голям приоритет “ за разрешаване.

Процедурата по желание на гуверньор на Българска народна банка стана сред участниците в ръководещата коалиция. За това се заприказва преди седмици, когато от Има Такъв Народ получиха поддръжка от трите партии в опозицията - ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ за това процедурата по желание да бъде ускорена. За повече време се оповестиха сътрудниците на Има Такъв Народ – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, само че техните претенции не бяха признати.

Българската национална банка (БНБ) упражнява банков контрол и може да контролира активността на комерсиалните банки. Тя има пълномощия във връзка с паричната политика на страната. Управителят управлява и управлява активността на Българска народна банка. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години. Мандатът на предходния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 година Той беше определен през 2015 година по предложение на ГЕРБ и с гласовете на депутати от Реформаторския блок, АБВ, БДЦ, част от Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР