Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев ще е готов със

...
Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев ще е готов със
Коментари Харесай

Главчев ще е готов със състава на МС още днес, ЦИК ще се справи с избори 2 в 1

Кандидатът за длъжностен министър-председател Димитър Главчев ще е подготвен със състава на Министерски съвет до края на днешния ден.


Това заяви президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Радев организира среща с Централната изборна комисия, с цел да разбере настройката и готовността на ЦИК за осъществяване на избори 2 в 1.

Третият изследователски мандат приключи с крах и в този момент наред с изборите за Европейски парламент, би трябвало да проведем и изключителни парламентарни избори. Едно е желанието на партиите и политиците напълно друго е готовността на ЦИК, сподели Радев пред ръководителя и членовете на ЦИК на " Дондуков " 2.

Призовах ви към тази среща с цел да уточним авансово вашата действителна подготвеност, какви са изгодите и рестриктивните мерки за изборите 2 в 1. Можете ли за една седмица да организирате следващи избори с пренастройка на програмен продукт и цялата процедура, и изпращане в чужбина Имате ли подготвеност за избори 2 в 1 на 9 юни, попита Радев представителите на ЦИК.

Президентът добави, че следва още веднъж едно съществено тестване и той следва да вземе крайното решение, с цел да издаде нужните укази и за европейски изброи, и за избори за народен парламент.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни пред президента какви биха били провокациите за организацията на вота.

Ако изборите бъдат 2 в 1 ще се наложи да обявим нова социална поръчка, няма по какъв начин да се промени съществуващата социална поръчка. Ако изборите са на разнообразни дати, в случай че разликата сред двата типа избори е една седмица, ще кажа, че това ще докара ЦИК до неспособност да извърши законовите си отговорности. В избори за членове на Екологичен потенциал резултатите се афишират в период не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни би трябвало да се разгласят и имената на определените членове за Екологичен потенциал. В изборите за Народно събрание резултатите се афишират не по-късно от 4 дни, а имената на определените не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за Екологичен потенциал биха били първо, а след седмица избори за Народно събрание, това при всички случаи ще докара до неспособност да се одобряват всички изборни бумаги от РИК и СИК в страната и отвън страната, наново да се вкарат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи разбор на несъответствията, да провежда отпечатването на хартиените бюлетини за идващите избори, в случай че са през седмица. А за машинното гласоподаване, за секциите отвън страната е невероятно машините да се върнат и да се смъкват резултатите, да се заредят със програмен продукт за идващия избор и още веднъж да се върнат в чужбина, безапелационна е Нейкова. Разлика от седмица сред двата типа избори по тази причина ще сътвори съществени усложнения за целия избирателен развой, акцентира Нейкова.

В края на диалога Камелия Нейкова въпреки всичко заявява, че в случай че изборите бъдат 2 в 1, ЦИК ще се оправи.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР