Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел няма да участва в

...
Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел няма да участва в
Коментари Харесай

Окончателно: Мария Габриел няма да участва да е премиер и няма да пледлага състав на МС

Кандидатът за ротационен министър председател Мария Габриел няма да взе участие в парламентарна процедура по желание на министър председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет. В понеделник сутринта тя е подала заявление с отхвърли до Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявката си Габриел показва, че:

„ Договореният „ ротационен ” модел на практикуване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно заседание, предполагаше промяна на лицето, упражняващо пълномощията на министър-председател, с това на заместител министър-председател и назад, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съгласно обективната съдружна тежест на субектите, формиращи болшинството в 49-ото Народно събрание, бе споделено схващане по време на договарянията за целите на взаимно ръководство и механизма на взимане на решени ”.

Габриел прецизира още, че:

„ Координираният отвод от и отвращение за присъединяване в кабинета „ Габриел-Денков “ на 11 министри от кабинета „ Денков-Габриел “, посредством формулярни/бланкови заявки и неналичието на единодушие по време на последвалите договаряния, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на държавно управление. Така, на процедура, развиването на конституционната процедура не може да завърши сполучливо ”.

На 19 март Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия изследователски мандат със конструкция и състав на Министерски съвет. По-късно 11 от министрите на ПП-ДБ оповестиха, че този състав не е координиран с тях и се отдръпнаха от проектокабинета.

Заявлението на Габриел идва ден, откакто тя към този момент обществено сподели „ Не на договарянията “ с ПП-ДБ за взаимно ръководство, поради слагане на „ нови и нови условия “. Въпреки позицията в неделя вечерта от ефира на БНТ1 министър председателят в оставка Николай Денков още един път прикани ГЕРБ-СДС да не хвърлят страната в цикъл от избори, а да спазят дадената дума и да подписат съглашението с ротация единствено на министър-председателите и опазване на досегашния състав на Министерски съвет. Въпреки това, очевдно апелът е останал нечут.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР