Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде ...

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде

Проф. Анастас Герджиков: Румен Радев призна, че не е защитил българския интерес в Брюксел |

Кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков съобщи, че в случай че бъде определен за държавен глава, главен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Това е една от най-съществените отговорности на държавния глава, сподели той при посещението си във Велико Търново.

Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този стадий това не се случва даже и в връзките с европейските ни сътрудници и добави, че „ по личното му самопризнание в Брюксел г-н Радев не е постигнал нищо, с цел да отбрани българския интерес – нито във връзка с стойностите на електрическата енергия и газа, нито във връзка с Република Северна Македония “.

Проф. Анастас Герджиков напомни, че първият приоритет, посочен в стратегията му с претендента за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните ползи и националното достолепие в интернационалните връзки. България би трябвало да е пълностоен член на Европейския съюз, само че би трябвало да отстоява националния ни интерес и да покаже достолепие и гръбнак.

" На една такава среща българският държавен глава би трябвало да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо във връзка с зеления преход. Всички желаеме чист въздух и опазена природа, само че не с стойността на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е в този момент моментът да слагаме зелената идеология над икономическите ползи и работните места на жителите “, счита проф. Герджиков.

" На такава среща българският държавен глава би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да разбираем и да отстояваме българската позиция. Единственото, което желаеме, е спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а това значи и съблюдаване на европейските ценности. Вместо да позволяваме опълчване на България на останалите страни членки по този казус, следва да убедим страните членки, че не България, а Европейският съюз би трябвало да сложи това условие към Република Северна Македония в границите на договарянията по глава 35, отдадена точно на добросъседските връзки и контракти “, добави той.

При срещата на претендент-президентската двойка във Велико Търново, жители отвориха тематиката и за Конституцията, която е толкова обсъждана в последно време. Проф. Герджиков напомни, че още преди една година след дълга работа на специалистите г-н Радев е декларирал, че има подготвен план за смяна на Конституцията. „ Моля, покажете го, г-н Радев, дано да го забележим и обсъдим “, прикани той.

" Крайно време е г-н Радев да поеме вина за здравната рецесия, която назначеното от него служебно държавно управление позволи. Днес в телевизионно изявление на министър Кацаров видяхме един комплициран човек, който е изцяло неопитен за позицията. В ефир той призна, че даже в този момент се подписват контракти за безвъзмездни проби, че едвам през днешния ден е питал за респиратори, че е належащо време, с цел да се провеждат нещата както би трябвало. Какво прави държавното управление до момента, какво правиха цяло лято, за какво занапред взимат ограничения, които трябваше да са подготвени преди месеци. Действията на държавното управление са плод на суматоха и боязън от изборите, тъй като Радев се уплаши от броя на заболелите и умрелите “, разяснява проф. Герджиков.

Двамата с Невяна Митева през днешния ден се срещнаха с избиратели в Свищов и Велико Търново. В предизборната обиколка за деня на претендент-президентската двойка са включени още срещи – в Горна Оряховица и Лясковец.

Източник: offnews.bg