Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде

...
Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Румен Радев призна, че не е защитил българския интерес в Брюксел |

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков съобщи, че в случай че бъде определен за държавен глава, главен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Това е една от най-важните отговорности на президента, сподели той при визитата си във Велико Търново.

Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този стадий това не се случва даже и в връзките с европейските ни сътрудници и добави, че „ по личното му самопризнание в Брюксел господин Радев не е постигнал нищо, с цел да отбрани българския интерес – нито във връзка с цените на електрическата енергия и газа, нито във връзка с Република Северна Македония “.

Проф. Анастас Герджиков подсети, че първият приоритет, посочен в програмата му с претендента за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните ползи и националното достолепие в интернационалните връзки. България би трябвало да е пълностоен член на Европейския съюз, само че би трябвало да отстоява националния ни интерес и да покаже достолепие и гръбнак.

" На една такава среща българският президент би трябвало да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо във връзка с зеления преход. Всички желаеме чист въздух и опазена природа, само че не с цената на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е в този момент моментът да слагаме зелената идеология над икономическите ползи и работните места на жителите “, счита проф. Герджиков.

" На такава среща българският президент би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да разбираем и да отстояваме българската позиция. Единственото, което желаеме, е спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, а това значи и съблюдаване на европейските полезности. Вместо да позволяваме опълчване на България на останалите страни членки по този въпрос, следва да убедим страните членки, че не България, а Европейският съюз би трябвало да сложи това условие към Република Северна Македония в границите на договарянията по глава 35, отдадена точно на добросъседските връзки и контракти “, добави той.

При срещата на кандидат-президентската двойка във Велико Търново, жители отвориха тематиката и за Конституцията, която е толкоз обсъждана в последно време. Проф. Герджиков подсети, че още преди една година след дълга работа на специалистите господин Радев е декларирал, че има подготвен план за смяна на Конституцията. „ Моля, покажете го, господин Радев, дано да го забележим и обсъдим “, прикани той.

" Крайно време е господин Радев да поеме отговорност за здравната рецесия, която назначеното от него служебно държавно управление позволи. Днес в телевизионно изявление на министър Кацаров видяхме един комплициран човек, който е изцяло неопитен за обстановката. В ефир той призна, че чак в този момент се подписват контракти за безвъзмездни проби, че едвам през днешния ден е питал за респиратори, че е належащо време, с цел да се провеждат нещата както би трябвало. Какво прави държавното управление до момента, какво вършиха цяло лято, за какво занапред взимат ограничения, които трябваше да са подготвени преди месеци. Действията на държавното управление са плод на суматоха и боязън от изборите, тъй като Радев се уплаши от броя на заболелите и умрелите “, разяснява проф. Герджиков.

Двамата с Невяна Митева през днешния ден се срещнаха с гласоподаватели в Свищов и Велико Търново. В предизборната обиколка за деня на кандидат-президентската двойка са включени още срещи – в Горна Оряховица и Лясковец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР