Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков очаква Румен Радев да

...
Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков очаква Румен Радев да
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Румен Радев трябва да понесе своята отговорност – политическа и човешка, за действията и бездействията си |

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков чака Румен Радев да поеме своята отговорност по тази причина, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за длъжностен министър.

„ Разбираемо е, че Румен Радев отхвърля да разяснява решението на Конституционен съд, само че е неприемливо да мълчи по въпроса по какъв начин ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията “, това съобщи проф. Герджиков на среща със съидейници в град Габрово.

„ В член 103 от Конституцията ясно се споделя, че президентът носи отговорност за дейностите си, в случай че наруши висшия закон. Тази отговорност на президентът може да бъде потърсена от Народното събрание и то да изиска отстраняването му от поста. Ние сега нямаме настоящ парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на дейностите на служебното държавно управление и на президента. Това обаче не значи, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото “, съобщи проф. Герджиков.

„ Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите дейности. Той би трябвало да застане пред нацията и да понесе следствията от това, че е погазил закона “, безапелационен е проф. Герджиков.

„ Във всички демократични страни политиците се отдръпват от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при потвърдено противоконституционно деяние, президентът да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. В случая имаме не просто политическа рецесия, а безспорна обезценка на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните полезности “, разяснява проф. Анастас Герджиков.

Той уточни също, че върховенството на закона стои в основата на демократичното общество. Усещането за липса на правдивост в България може да бъде преодоляно, единствено когато законите се съблюдават и се ползват еднообразно за всеки от нас, без значение от заеманата служба. Ако допуснем, че има недостатъци в Конституция, то би трябвало да предизвикваме законови промени, а не да я нарушаваме.

„ Президентството би трябвало да се трансформира в платформа за диалози сред всички политически сили на тематика господство на правото и правосъдна промяна. Ще напомня, че конституционните промени изискват болшинство от две трети в Народното събрание. Това значи, че даже политическите сили, които са съперници, би трябвало да реализират базово единодушие по тях. Този диалог не може да се води нито от позицията на силата, нито с ултиматуми. Ако бъда определен, аз ще се наемам да поема ролята на посредник сред партиите и даже бих внесъл персонално конституционните промени, към които са се обединили партиите. Това е най-хубавият вид за осъществяване на правосъдна промяна, тъй като ще подсигурява надпартиен консенсус, последователност и резистентност “, добави проф. Анастас Герджиков.

По време на визитата си в Интерактивния музей на промишлеността в Габрово проф, Герджиков приказва още за нуждата от развиването на технологиите и нововъведенията посредством поддръжка за научните проучвания, за дигитализацията и за модернизацията на промишлеността. Други тематики бяха построяването на тунел под Шипка като късмет за транспортна досегаемост и икономическо развиване на област Габрово, както и продължаването на политиките за възстановяване на водоснабдяването в района.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР