Кандидатът за президент на Гватемала Марио Естрада беше арестуван по

...
Кандидатът за президент на Гватемала Марио Естрада беше арестуван по
Коментари Харесай

Арестуваха кандидат за президент на Гватемала, искал да печели като убива съперниците си

Кандидатът за президент на Гватемала Марио Естрада беше задържан по съмнения в редица тежки закононарушения, написа БГНЕС.
Политикът от дясноцентристката партия Съюз за национална смяна възнамерявал да употребява пари от търговия с опиати, с цел да поръча убийства на противниците си и да завоюва изборите. Задържането му стана в Маями, единствено два месеца преди вота .
Според американски прокурори, Марио Естрада и още един мъж се свързали с мощния мексикански картел " Синалоа ". Те желали от наркокартела сред 10 и 12 милиона $, с които да завоюват изборите в Гватемала. В подмяна щели да обезпечат колета за Съединените щати. Двамата дали обещание " Синалоа ", че откакто Естрада стане президент, опиатите свободно ще пътуват от летищата и пристанищата в страната, благодарение на корумпирани чиновници.
Отделно от схемата за търговия на дрога, двамата възнамерявали да убият повече от един от претендентите за президент, като прокурорите от Манхатън, които повдигат обвиняванията, не показват имената на възможните цели на заговора.
58-годишният Марио Естрада, който е някогашен конгресмен, няма никакви шансове съгласно изследванията, които му отреждат към 3 % от гласовете на изборите на 16 юни. Партията на Естрада има шестима депутати в 158-местния Конгрес на Гватемала и нормално поддържа политиката на президента Джими Моралес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР