Кандидатът за президент на БФС - Димитър Бербатов заяви в

...
Кандидатът за президент на БФС - Димитър Бербатов заяви в
Коментари Харесай

Димитър Бербатов: Поставям си оценка 4, знаем къде сме допуснали грешки

Кандидатът за президент на БФС - Димитър Бербатов съобщи в предаването " Пред Стадиона " по MAX Sport 4 какви промени би трябвало да се създадат в родния футбол.

" Ситуацията всички я знаят каква е. Имаше решение на съда. Публичността е видна. Факт е, че Софийски градски съд анулира Конгресът. Каза, че е недействителен въз основата, че има 90 делегати, които са участвали, без да са в управителното тяло. Това, което твърдяхме, съдът го одобри. Отмени решението и, че президент е Борислав Михайлов.

Ако ти не си си приключил работата, значи не заслужаваш и не би трябвало да си там. Документите се пускат, вкарваш ги и участваш. Било е до мързел, неведение или отвращение. Носиш си виновността, без значение дали подкрепяш мен или различен. Много са 90 клуба, само че сюжетните линии са доста. Когато приказваме за настоящето ръководство, има заложени мини в тези Конгреси при положение, че другият завоюва, да се апелира. Това е част от мръсната игра, която се случва. Тези неща би трябвало да се заобикалят. Аз стоя зад думите си. Отборите знаят за какъв човек става въпрос.

Много е воднист Уставът. Показателно е, че сега нещата, които се случват, е поради Устава. Няма логичност в нещата. Трябва да седнат адвокати и да го напишат. Със сигурност би трябвало да се промени. По Устав, за жалост, президентът и ИК би трябвало да провеждат Конгреса. Ти постоянно можеш да вкараш мини. Сезирахме и ФИФА, и УЕФА. Знаехме, че е допустимо. Ако могат да дойдат и да го управляват един Конгрес. Случвало се е в Гърция. Ситуацията беше доста зле. ФИФА и УЕФА се намесиха и имаше краткотрайно управление, което провежда Конгреса. Фактите се натрупат - снимковото доказателство, опорочения конгрес, корупцията. Никой не ги отхвърля.

Общи неща се подмятат. Най-важното беше съдът да отреди за Конгреса. Разбира се, че ще апелират. Всички виждаме обстоятелствата и виждаме моралния крах. Продължават и желаят да са там. Не е нашата битка непременно да сме на власт. Нашето е уговорка. Всеки може да се жертва за идеята. Нашата цел е да пристигна смяната и се борим за нея. Без значение дали ще сме ние. Всеки може да е президент. Това желаеме. Не споделям махнете ги, сложете мене. Искам да защитя това, за което се борим с екипите си. Всеки може да бъде обречен, в случай че не си извършва задължението. Ако има по-достоен от мен, аз ще го последвам. Ще ми е кеф да оказвам помощ с опита, който имам. Сегашното управление рейтингът му е нула.
 Ръководството на БФС е законно, макар правосъдното решение
Ръководството на БФС е законно, макар правосъдното решение

Това съобщи юрист Георги Гочев

Не съм правил опити да приказвам с хора от настоящето управление. Невинаги възрастта те прави умел. Не мисля, че можем да добием опит от хората, водещи футбола, в случай че той е мачът с Гибралтар.

Снимката с Дан Тан - ще си кажа мнението. Вижда се фотографията. Ваши сътрудници я извадиха. Доказателство е, че Нова година се чества и четири дни по-късно се подписва контракта. Тази фотография приказва повече от всички думи. Корупцията в българския футбол съществува. Зададохме доста въпроси, чакаме отговорите им към момента. Призовавам да отговорят. Сезирахме УЕФА, изпратихме фотографията. Писах на Чеферин, на Инфантино, юридическите екипи. Наше право е да им покажем какво се случва. БФС заявяваше какъв брой юридически е Конгреса.

Напълно законно беше Конгресът по Устав - този, който ме избра. Клубовете се събраха и ме избраха. Тогава споделих, че е тъжно и не е моята цел. Искам да има съединителен Конгрес. Не е това задачата да ме изберат 60 клуба. Целта е всички клубове да си изберат президент.

Притеснения нямам никакви. Знам, че върша вярното нещо. Следвам екипа си, аз съм техен водач, само че се ориентирам по тях. Опитвам се футболната общност да ми повярва. Всеки клуб си има право на избор. Не става дума за сини, или червени. Трябва да е ясно на всички. В моите убеждения няма по какъв начин клубни пристрастия да ми пречат. Клубовете ще са равни пред мен. В България сме по-темпераментни и това, че си играл за един клуб, те прави единствено от него. Всички би трябвало да са равни. Помогнало ми е, че съм излязъл рано в чужбина. Мисленето ми е на равнището, което би трябвало да бъде, с цел да не съм привързан.

Жена ми звънна и сподели да се прибирам да оправяме децата и да си лягат. Затова не останах за награждаването във финала за Купата на България. Аз съм играл за ПАОК, ще отида да виждам Левски. После, в случай че не отида на ЦСКА на дуела ще кажат за какво не съм отишъл. Дребни неща са това.

Това ще е Изпълкомът, който предложих като завоювах последния Конгрес. Буди подозрения. Впоследствие всеки може да е заменен. Те са там, само че концепцията е Изпълкомът да е от 9 индивида и да е по воля на клубовете. Клубовете сами могат да оферират членове. Търся най-достойните хора, които желая да са до мен. В Изпълкома единствено някакви хора, свързани с ЦСКА. Не бива да има подозрения и да се спада до еснафщина. Всичко е изменчиво. Ако клубовете решат, че не са почтени, той няма да е там. Знаят го сигурно. В България са сини и червени. Трябва да се знае, че футболът също е бизнес. Трябва да има предприемачи, само че почетни. Склонен съм на разновидности, в които има сини и червени. Не желая да се разделяме, ще е пагубно. Достатъчно се делихме до момента. Не би трябвало да се счита, че единият претендент е червен, другият наследник. Не би трябвало да се прибягва до пристрастия.
 Стилиян Петров: Хората по целия свят гледат на българския футбол с друго око
Стилиян Петров: Хората по целия свят гледат на българския футбол с друго око

Ние още веднъж обвинихме българските национали, споделя той

Готов съм да се срещна с провокациите. Не би трябвало да ни плаши. Заедно би трябвало да работим за смяната. Не зависи единствено от един човек - да се дават предложенията. Трябва президентът да има религия в хората към себе си. Лигата би трябвало да управлява шампионата. Само ние сме по този начин. Защо лигата не ръководи шампионата? Защото БФС взима % от тв правата. Накрая всичко опира до пари. Ще желаеме да се стигне до миг, в който Лигата ще управлява шампионата. Ще е развой. Сега са двама индивида. Ще бъде управлявам от БФС този развой - да има УС от президентите, ръководител. Трябва да се оказва помощ с фрагменти, финанси и да има директен интервал. Ще стане в интервал от една година. Това е вярното нещо - да дадеш властта на клубовете да си управляват шампионата. Работата на БФС е да се занимава с детски футбол, аматьорски футбол, дисциплинарните комисии и съдийски назначения. Първенствата се управляват от Лигата. Навсякъде е по този начин. Отборна работа е.

Малките сили от време на време вършат най-големите революции. Трябва да се питат треньорите и БФС да реши за броя на тимовете в шампионата. Голям проблем за всички треньори е с договорите. Аз приключих А лиценз също. Видях по какъв начин се преподава. Много съм за треньорът да му се отбрани треньорското място и да не бъде подмятан като парцал. Също е доста значимо да се постановат млади футболисти, същото важи и за треньорите - да бъдат предпазени. Българското би трябвало да се развива и да се постанова.

Нужна е единна методика за развиването на детско-юношеския футбол. Можем да ги насърчаваме като развиват български футболисти. Ще се опитаме да ги убедим. Не можем да ги накараме. Бил съм чужденец в друга страна. Доказвал съм се непрекъснато. Знам по какъв начин се усещат те в друга страна. В България би трябвало да са добре пристигнали кадърни чужденци, само че отвън Европейски Съюз би трябвало да са трима. От там нататък да се бута българското и да ги развиваме с единна стратегия, направена от доктори, експерти. Ще е за положителното за развиването на децата. Клубовете ще се насърчават и финансово, в случай че извършват програмата.

Поставям си оценка 4. Реалист съм. Знам къде съм сбъркал. Знаем къде сме позволили неточности като екип и ще си ги изправим. Започнахме с разговор от наша страна с общността. Анонсирах се умерено, прелестно. Нещата потеглиха да ескалират. Ако бездействаме, това е съучастничество. Трябва да покажеш, че би трябвало да си и мек, и корав. Това не би трябвало да се случва. Досега можеха да се решат нещата ясно, тъкмо и почтено. Не да се занимаваме със схеми и съдилища.

Със Станимир Стоилов и Наско Сираков сме работили дружно. Вкарах един от най-хубавите си голове по тяхно време. Имахме почтен разговор на " Герена " с тях. Надявам се да бъде удължен. Не желая да има сини и червени. Искам да сме над това. Искам да има обективност. Ако не я реализираме да сме надклубни пристрастия, мъчно ще ни се получат нещата.

Защо ще ми би трябвало някой да ми заплаща и да ме финансира? Това е уязвимост. Абсурдно е някой да ми заплаща. Буди смях към мен. Като бях в ЦСКА им споделих, че няма да върша нищо за тях, нищо че ми издигат кандидатурата. Аз не съм подобен човек. Не очаквайте нищо от мен. Не ми издигайте кандидатурата. Вече се стремим към друг модел на ръководство. Трябва да съм над клубните пристрастия. Научил съм се да съм подобен. На 41 години съм. Повярвайте ми не всеки път възрастта значи опит. Имал съм шанс да съм бил с доста съумели хора. От там черпя своя опит и ще се опитам да го вкарам тука. Корените са ми тук. Българин съм. Когато аз си разреша да подлагам на критика някои неща, хейтърството идва под формата на злоба и завист. Аз не мисля, че мога да изпитвам завист на някого. Постигнал съм с гения си това, което желая. Осъществил съм фантазиите си. Изкачил съм стълбата. Нямам причина да хейтя, по който и да е. Не съм изпитвал злоба към никого ", сподели Бербатов.
 БФС с значимо решение
БФС с значимо решение

Ето подробности
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР