Кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановска не признава предварително

...
Кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановска не признава предварително
Коментари Харесай

Светлана Тихановска се обяви за победител на президентските избори в Беларус

Кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановска не признава авансово оповестените от ЦИК резултати от президентските избори. Според щаба ѝ, получените от тях данни не подхождат с оповестените, съобщи тя по време на днешната конференция, съобщи БГНЕС.
Тихановска се счита за победител на изборите и не вижда учредения за възможен арест. Освен това съобщи, че не има намерение да напуща Беларус.
Та акцентира, че се афишира за мирни промени в страната, оповестява „ Дойче веле ”.
„ Приложените от властта ограничения против протестиращите бяха нереципрочни. Хората останаха пред изборните секции, с цел да защитят гласовете си. Ние, усвоя страна, ще създадем всичко, сходни неща да не се повтарят повече ”, съобщи Тихановска.
Според личните данни на щаба ѝ, в разнообразни райони на страната считаната за главен конкурент на Лукашенко Тихановска е спечелила безапелационна победа.
В някои районни изборни комисии, където са броили фактически броя на подадените гласове, победител е била Светлана със 70, а някъде и с 90 %.
„ Как смятате, откакто разполагаме с такава информация, дали можем да приемем за обикновено това, което ЦИК заяви през днешния ден? Разбира се, че не ”, безапелационни са от щаба.
Тази заран ръководителят на ЦИК разгласи, че съгласно предварителните резултати от гласуването, Александър Лукашенко е спечелил 80,23 % от гласовете на гласоподавателите, а съперничката му Светлана Тихановска 9,9%.
От щаба на Тихановска обявиха, че имат подготвеност да проведат продължителни митинги и упорстват за спокойно предаване на властта.
РИА Новости оповестява, че ситуацията в Минск и в други градове на страната остава напрегната.
След края на изборния ден нощес недоволните от организацията и резултатите от изборите жители излязоха по улиците. Впоследствие се стигна до вълнения, като силите на реда използваха против стачкуващите водни оръдия, светошумови гранати и сълзотворен газ.
От Министерството на вътрешните работи оповестяват за към 3 000 арестувани.
По време на безредиците са потърпевши 39 правоохранители и повече от 50 цивилни лица.
Всичко по тематиката вижте ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР