Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи на

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи на
Коментари Харесай

Кандидадът за премиер Мария Габриел ще предложи на президента Радев проект на кабинет

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи на президента Румен Радев план на кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание. 

" Бъдещ кабинет би трябвало да почива на ясни правила, да следва ясни цели и стратегия. Аз чакам, в случай че ще се построява подобен кабинет, той да следва точно тази ясна посока ", счита президентът Румен Радев. 

В 15.00 часа президентът ще одобри претендента за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно заседание Мария Габриел, която преди седмица получи от президента досието с първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление от името на ГЕРБ-СДС.  

" Очаквам ГЕРБ - Съюз на демократичните сили да дойдат с изпълнен мандат със конструкция и състав на Министерски съвет, след което ще издам надлежно декрет за министър-председателя, който да бъде гласуван в Народното събрание ". 

Мария Габриел ще предложи държавно управление от специалисти, което да работи една година. Освен ГЕРБ-СДС министри-експерти в проектокабинета ще имат и от Движение за права и свободи, и от " ИТН “, които заявиха, че ще поддържат държавно управление с първия мандат:  

" Експертно държавно управление с мандат, единен към цели. Най-напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те желаят да видят с едно постоянно държавно управление. То е обвързвано със обществено виновен и рационален бюджет, с това те да нямат неустойчивост и неустановеност във връзка с заплати и заплащания. Върховенство на закона, правосъдна промяна, конституционно болшинство - това за нас остава водещо в границите на първия мандат. Структурата на министерски съвет остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, само че сега нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник ".

Идеята за държавно управление на конституционната промяна президентът разяснява по този начин:  

" Идеята е добра, само че дано първо да има нормално болшинство, с цел да има държавно управление. Това е най значимото, с цел да има парламент, който да може да прегледа и въпросът за конституционна смяна. "

През предходната седмица поддръжка за кабинета на Мария Габриел обявиха от ДСШ и " ИТН ". Късно нощес обаче водачът на Има Такъв Народ - Слави Трифонов написа в профила си във " Facebook ", че групировката му няма да поддържа държавно управление с първия мандат, тъй като не са били извършени диалози за състав на експертен кабинет без партийни водачи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР