Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски провежда срещи с

...
Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски провежда срещи с
Коментари Харесай

ДБ към Габровски: Няма да подкрепим мандата, но ще работим с Вас, ако съставите правителство

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски организира срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно заседание в търсене на поддръжка за сформиране на държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС. Разговорите започнаха с представители на ПГ „ Демократична България ".

На срещата проф. Габровски акцентира, че е приел номинацията в опит да се успокои тона и да се понижи радикализацията сред партиите.

Той посочи, че възможен неуспех на 48-ото Народно заседание да излъчи кабинет, ще е пагубно за страната, защото няма да има работещ парламент, който да одобри законите по Плана за възобновяване и резистентност. Според него максимален късмет за сформиране на държавно управление има с първия мандат. Именно поради това той се е съгласил да одобри номинацията.

" Дори той да беше при друга политическа мощ, аз отново бих се заел, с цел да не отиваме на избори ", уточни той.

Съпредседателят на групировката Христо Иванов изрази почитание и възторженостти към проф. Николай Габровски и съобщи, че разчита кандидатурата му за министър председател като акт на цивилен дълг.

Въпреки това обаче, от " Демократична България " няма да поддържат препоръчаното от него държавно управление, тъй като е с мандат на ГЕРБ-СДС.

" Тук сме, с цел да покажем доброжелателност към Вас. Имаме решение от всички органи, че в тази настройка не можем да подкрепим държавно управление, което няма нищо общо с Вас и Вашите старания, само че считаме че е правилно да беседваме. Ако излъчите държавно управление и задачата ви свърши с триумф, ще бъдем отворени да работим по съответни тематики, по метода, по който работим и в този момент с ГЕРБ. Има тематики, по които намираме общ език и това ще го развиваме, в случай че този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от Вас ", съобщи Христо Иванов.

Той изброи управническите цели на " Демократична България " - сигурността, върховенството на закона, подобряването на бизнес климата и модернизацията на страната.

Проф. Николай Габровски открои като цели приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност и присъединението към Шенген и еврозоната. Той заявява цялостна поддръжка към " Демократична България " по въпроса за правосъдната промяна.

" В мое лице ще срещнете единствено и само поддръжка във вашите начинания. Законодателната промяна и антикорупционното право са целите, за които аз, като жител, няма да върша компромис.Поемам ангажимент да диря конституционно болшинство за съществени промени в законодателството, касаещи пълномощията и отговорностите на основния прокурор ", увери той.

За членове на проектокабинета Габровски ще притегли специалисти, отдалечени от партийния живот, сподели още той. Очаква се съставът да стане явен през идващите дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР