Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ все още не

...
Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ все още не
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек или Росен Желязков - Борисов избира до последно кой да кандидатът за София

Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ към момента не е явен. Източници в партията настояват, че имената са сведени до две - Кристиян Шкварек и Росен Желязков, написа Труд.бг. 

 

Консерваторът Кристиян Шкварек е една от вероятните кандидатури, поради по-големите му шансове да се пребори с Васил Терзиев и ППДБ на основният втори тур в столицата. Нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ имат към този момент шансове да завоюват на първи тур в страната, а на втори тур ще би трябвало да намерят гласове от другите обединения - Има Такъв Народ, Възраждане и Българска социалистическа партия.

 

С над 120,000 почитатели Шкварек е втората най-следвана фигура измежду политиците в българското Facebook пространство. Той е основател на самодейността " Месец на Семейството " и уредник на годишното " Шествие за Семейството ", което събира хиляди таман в София като опция на " София Прайд ". Бивш ръководител на Младежкия Консервативен Клуб и представител на " Европейските Консерватори и Реформисти " Шкварек е една от водещите фигури в консервативното, само че про-европейско пространство у нас. Тъкмо това му дава максимален късмет да сплоти вота на консервативните софиянци на балотажа против Терзиев, изключително гласувалите на първи тур за Възраждане, Има Такъв Народ и даже Българска социалистическа партия. 

Същевременно кандидатурата на Шкварек е проблематична за ГЕРБ заради две съществени аргументи - първо, тя е непартийна. Шкварек не е член на ГЕРБ, има лична фенска база и организация отвън партията. Второ, Шкварек е едвам на 32 години и не има нито опита, нито резюмето на Росен Желязков. 

Росен Димитров Желязков, въпреки това, е български правист, министър на превоза, осведомителните технологии и известията, заместник-председател на XLVIII национално заседание, ръководител на XLIX Народно заседание.  

От 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право. Между 1998 и 1999 година е заместник-кмет по „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “, Столична община. В интервала 2003 – 2009 година е секретар на Столична община. Всичко това му дава забележителен опит и обобщение таман в областта на градоустройството. 

Освен всичко друго Росен Желязков е и партиен кадър на ГЕРБ, с добра известност в партията и доверие пред управлението. Тъкмо заради тези аргументи се счита, че точно той ще бъде разгласен за претендент в околните дни.

 

Инфо: Труд.бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР