Кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ/СДС/

...
Кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова от ГЕРБ/СДС/
Коментари Харесай

Савина Савова, кандидат за кмет на район „Възраждане“: Работим за съхраняване на културно-историческото наследство на Стара София

Кандидатът за кмет на регион „ Възраждане “ Савина Савова от ГЕРБ/СДС/ провежда среща на тематика „ История, модерно строителство и бизнес “, в която участваха основният проектант на София Здравко Здравков, изявени и млади архитекти от столицата, както и претендентите за общински съветници арх. Ивайло Петков, Борислав Борисов и арх. Николай Диков.

Срещата се организира в навечерието на Международния ден на архитекта.



Савина Савова показа направеното в регион „ Възраждане “ през миналия мандат. „ Район „ Възраждане “ сплотява историческия център на Стара София и модерното сити в центъра на столицата. Усилията ни бяха ориентирани както за запазване и запазване на културно-историческото завещание, по този начин и за развиване на инфраструктурата на региона “, сподели Савова. Тя акцентира, че от 2015 година, когато кметът на София Йорданка Фандъкова подписа Меморандума за съдействие сред София и „ Маре “, интензивно се работи с френски архитекти и специалисти.

Савина Савова добави, че в регион „ Възраждане “ има 197 здания - монументи на културата, от които 15 са държавни или общински, а останалите са частни. „ Специално внимание отделяме за реставрацията и обновяването на постройките монументи на културата на 18 СУ „ Уилям Гладстон “ и на 46 ОУ „ Константин Фотинов “. В момента в 18 СУ се извършва план за повсеместен ремонт на покрива на главната постройка и на Българо-японския център. В 46 ОУ е изпълнен план за консервационно-реставрационни действия, ремонт и възобновяване на фасадите, на физкултурния салон и на главната постройка, към вътрешния двор, финансирани от Програма „ Красива България “ и от Столична община “, сподели още Савова. Тя посочи, че в регион „ Възраждане “ са реставрирани 42 здания и към 20 са в друга фаза на подготовка. Това е резултат от дейната ежедневна работа със притежателите на здания монументи на културата. „ Има огромни инфраструктурни планове, които освен трансформират образа на региона, само че и покачват качеството на живот в него “, добави Савова. Тя даде за образец парк „ Възраждане “ и неговата последна част, както и множеството осъществени планове във „ Възраждане “.



Главният проектант на София арх. Здравко Здравков показа с присъстващите, че следва реализацията на един дълго чакан план в региона – пробивът на бул. „ Пенчо Славейков “, който е плануван през далечната 1938 година Той показа и решенията, които ще се осъществят за унищожаване на образното замърсяване на градската среда, като акцентира, че всички ограничения досега са подчинени на основаване на регламенти и решения за цялостното отнасяне на градската среда, а не търсене на решения „ на парче “. Арх. Здравков показа и стартиралата към този момент стратегия „ Културно завещание “ на Столична община, по която притежателите на здания монументи на културата могат да аплайват до 30 октомври т.г. за безплатно създаване на планове за реституция.

В края на диалога Савина Савова честити Международния ден на архитекта, който се отбелязва всеки първи понеделник на месец октомври, и пожела здраве и креативно ентусиазъм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР