Кандидатът за кмет на БСП за Силистра и бивш евродепутат

...
Кандидатът за кмет на БСП за Силистра и бивш евродепутат
Коментари Харесай

Фотограф съди кандидат-кмет за използвана снимка

Кандидатът за кмет на Българска социалистическа партия за Силистра и някогашен евродепутат Момчил Неков е употребявал непозволено снимка в предизборната си акция. Снимката е на фотографа Георги Марков, който се оплака за нарушаването на авторските му права на конференция на Българска телеграфна агенция.

Марков се срещнал с евродепутата и изискал да уредят авторските права. Фотографът се е обърнал и към юрист Емил Георгиев, както към този момент е подадена и тъжба в прокуратурата.

Политиците би трябвало да бъдат за образец , акцентира Марков. Самият Неков смятал, че против него се води антикампания в качеството му на претендент за кмет на Силистра. Адвокатът счита, че самият факт, че Неков е употребявал фотографията, приказва за нейната стойност. По думите му щом се заплаща за концерти, в реда на нещата е да се заплаща и за фотоси.

Поводът е значим да отправим един апел към всички фотографи, създатели, когато открият, че някой им употребява непозволено творбата, да сезират институциите, сподели Георгиев. Ако се приема, че няма проблем в това, ще се стигне до разбирането, че авторският труд няма стойност , по думите му. Все отново юристът не изключва Неков да е просто консуматор. Георгиев не сподели точната сума, за която Марков съди Неков. Тя била обаче четирицифрена.

Друг претендент също употребявал фотографията, само че той е платил за подчинение на авторско право. Фокусът не е върху това, което търсим, разясни юрист Георгиев. Фокусът е върху това, че всеки би трябвало да заплаща за непознат артикул. Най-малкото фотографията била направена със скъпа техника, а свободното й потребление е обществено недопустимо, уточни бранителят на Георги Марков. Какво общество ще бъдем ние, в случай че не пазиме създателите си, попита още Емил Георгиев. За открадната фотография законът предвиждал до шест години затвор. Това нямало да се постанови за човек с чисто правосъдно минало.

Георги Марков и Емил Георгиев считат, че би трябвало да се употребява всеки мотив да се дава публичност по казуса с авторското право.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР