Кандидатът за депутат отправи поздрав към всички българи по случай

...
Кандидатът за депутат отправи поздрав към всички българи по случай
Коментари Харесай

Цвета Галунова: Първо сме българи и после сме европейци!

Кандидатът за народен представител насочи привет към всички българи по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност. 

В изказването си тя акцентира, че на светли празници като днешния , би трябвало да помним, че сме преди всичко българи и чак по-късно европейци. Публикуваме цялостния текст на нейния привет:

„ Честит празник, скъпи сънародници!

Днес, когато се вгледаме в правилата на Европейския съюз, постоянно се стопираме на концепцията за „ Единство в многообразието и многообразието в единството “. Тези думи, въпреки и красиви, като че ли са замръзнали в страниците на нормативните документи и са изгубили своята жизнеспособност в действителния свят. Вярно е, че дъждът пада отмерено за всички и слънцето свети независимо, само че дали в действителност всички езици в нашето общо европейско пространство се третират равностойно?

Въпреки че публично Европейският съюз не признава преобладаващ език, британският импровизирано се постанова като подобен, създавайки провокации за българския език. Това съставлява проблем освен за запазването на нашия език, само че и за развиването на нашата просвета в подтекста на Европа.

Борбата за „ Европа на отечествата “, където всяка държава-членка развива своите неповторими черти, до момента в който поддържа равноправни връзки с другите, е също и битка против езиковата доминация. Такава доминация освен че ни кара да слагаме под въпрос европейските полезности, само че и заплашва богатото разнообразие, което прави нашия континент по този начин неповторим.

Святата памет на св. Кирил ни припомня за смисъла на езиковото многообразие, като ни провокира да мислим за тези, които са били оставени обратно в историята. Неговите думи, задавайки въпроса за какво единствено три езика са приети, до момента в който всички други са наказани да бъдат „ слепи и глухи “, би трябвало да резонират в нас с нова мощ.

Наша отговорност е да се борим за място на българския език в Европа. Необходимо е да се обединим и да сложим своите старания в отбрана на нашата културна и езикова еднаквост. Само по този начин можем да подсигуряваме, че бъдещите генерации българи ще наследят една мощна и уважавана България, която гордо стои на европейската сцена.

Нашата задача е да пазим благосъстоянието на нашето културно и езиково завещание за бъдещите генерации и да подсигуряваме, че българският език ще продължи да звучи “.

Подкрепете Цвета Галунова с бюлетина номер 24 и преференция 104.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Цвета Галунова: Българската музика би трябвало да звучи повече в националния ефир

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР